Bild
Kontakt

Anrika Kanalområdet

Historiens vingslag, bedårande vyer och en fika invid vattnet i Säffles kanalområde

Rakt genom centrala Säffle flyter en del av den pampiga Säffle kanal – en åtta mil lång och naturskönt inramad vattenled genom det vackra värmländska landskapet. Den förenar Vänerns öppna vatten i syd med Glafsfjorden och Sveriges innersta hamn i norr. Färdvägen, i folkmun även kallad Vikingaleden, har nyttjats sedan urminnes tider av både vikingar och pilgrimer.

Säffle kanal började konstrueras 1835 på initiativ av Göta kanals grundläggare Baltzar von Platen. Den kunde invigas hösten 1837 under pompa och ståt av kung Karl XIV Johan. Plötsligt hade det innersta av Värmland, med Säffle som given knutpunkt, fått en direktförbindelse till hela vida världen via hamnarna i Göteborg. En hel trakt började blomstra och växa till sig i och med de nya exportmöjligheterna.

Lummigt och promenadvänligt i kanalområdet

Folkkärt promenadstråk i historisk miljö

Säffle kanals blygsamma nivåskillnad på blott en meter innebär att det endast behöver finnas en sluss längs de åtta milen. Den är belagd i Säffle och utgör en central del av det som många har kommit att kalla för Säffles kanalområde. Här, bland anrika byggnader längs en smal landremsa mitt i Byälvens vatten mellan de östra och västra delarna av innerstaden, har Säffles kanske mest folkkära och historiska promenadstråk vuxit fram.

Att strosa längs Säffles kanalområde är nämligen en möjlighet att känna historiens vingslag. I det ståtliga stenmagasinet med sitt karaktäristiska röda tegel bodde en gång de tappra arbetare som på 1830-talet byggde Säffle kanal. Där finns också den praktfulla kanalvillan från mitten av 1800-talet med sina byggnadsinfluenser från klassisk värmländsk herrgårdsstil. De gamla länsmansgårdarna, mjölnarstugorna och slussvaktarbostäderna är bevarade och restaurerade. I hela kanalområdet finns skyltar utplacerade som berättar om områdets rika historia och dess betydelse för orten Säffles utveckling.

Informationsskyltar visar berättelsen om kanalområdet

Gösfiske i yppersta världsklass

Men kanalområdet är mer än det förflutna. Det är en plats som både erbjuder lågmäld rofylldhet men också sjuder av liv och rörelse. I det populära Kanalcaféet äter man glass och dricker kaffe invid kanalens porlande vatten. Längs strandpromenaden flanerar såväl Säfflebor som turister vid Säffles kanske mest avfotograferade utsikt. Solparken erbjuder en stunds avkoppling och utsikt över den idylliska och välbefolkade gästhamnen.

Längs Byälvens strand står fiskeentusiaster uppradade och njuter av ett av hela Europas allra främsta gösfisken – mitt i stadskärnan. Här har Sverigemästerskapet i utomhusmatlagning arrangerats de senaste åren. Det är också platsen för den årliga Kulturnatten då tusentals människor strövar runt bland marschallernas eldar och kulturella installationer.

Förstora bilden
Förstora bilden

Ett landmärke fyllt av konst

Via en kort promenad genom lummiga stadsparken Kanalparken når man Säffles gamla vattentorn, ett elegant landmärke i tegel uppfört under det tidiga 1900-talet efter ritning av den legendariske arkitekten Ivar Tengbom. Från att ha varit igenbommat i ett halvt sekel är tornet nu restaurerat och hemvist för en populär konsthall med återkommande spännande sommarutställningar.

Kanalområdet är en uttalad favoritplats bland många Säfflebor. Här finns lugnet och fågelkvittret i Karlsborgsåsens orörda natur, ljuvliga promenadstråk i vattnets omedelbara närhet, en fascinerande inblick i lokalhistorien och perfekta möjligheter till en stärkande kopp kaffe eller en svalkande glass alldeles intill den snart 200 år gamla kanalen. Säffles kanalområde är en levande oas mitt i staden.

 

Mer läsning

Gamla Vattentornets konsthall
Stadsvandringar
Gästhamnar
Fiskeguide
Caféer
Kontakt
  • Säffle Turistinformation

    Säffle Turistinformation

    Kommunledningskontoret

    0533-68 10 10

    Västra Storgatan 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2023-06-22