Det vackra träkorset i Långserud reser sig högt över berget där det står, man får höja blicken rejält för att se dess hela längd om man står nära.
Kontakt

Utflyktstips

Upptäck det mystiska korset i Långserud, finn lugnet i Drössviken eller titta på hällristningar på Värmlandsnäs? Du väljer! Här kommer några av våra utflyktstips!

Korset i Långserud

Korset hittades 2013. I flera år har gåtan om det mystiska träkorset gäckat invånarna och besökare i Långserudstrakten. Det är idag välbesökt och det är inte konstigt; Träkorset är mycket vackert med sniderier och runt om finns det fler saker att upptäcka. Numera finns det också sittplatser. Korset finns vid Stortjärnet i Långserud.

Kartlänk Google Maps
båtramp drössviken

Drössviken

I Drössviken i Harefjorden finns ett mysigt vindskydd, grillplats med ved och möjligheter till sjösättning av mindre båtar. Det finns dessutom en bastu som kan bokas på telefon 070-3903651.

hällristningarna på ulvudden

Hällristningen vid Ulvudden

Hällristningen som är den andra kända i Värmland består av minst sju skepp och ett 70-tal skålgropar. Ett nytt skepp hittades hösten 2009. Området är handikappanpassat med ramp för att göra hällristningarna mer tillgängliga. Hällristning är på en yta av 7,1 x 6,4 m, bestående av minst 7 skepp, 3 obestämbara figurer och 70 skålgropar. Ristningarna kan med stor sannolikhet dateras till den yngre bronsåldern och den äldre järnåldern. Skeppen är 45 - 234 cm långa, varav 6 av dubbellinjetyp (eventuellt är ett dessa av trelinjetyp) och 1 av enkellinjetyp.

Vill ni besöka fler fornlämningar? Ladda ner broschyren "Upptäck forntidens Säffle" - Rundtursförslag. Notera, broschyren är från år 2007 så mycket kan ha förändrats, det kan vara svårt att se då träd och buskar har växt upp vid fornminnena. Det är enligt lagen förbjudet att utan tillstånd från länsstyrelsen rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada en fornlämning.

Upptäck forntidens Säffle - rundtursförslag
Karta Google Maps
Mer att läsa om Bronsåldern - Värmlands Museum

Foto: Simon Axelsson

Skulpturparken i Långserud

Skulpturparken vid Wiksfors Bruk är en magisk plats för både vuxna och barn. Parken är öppen dygnet runt och helt gratis att besöka. Samtliga skulpturer är utrustade med QR-koder som gör att du kan ta del av filmklipp där konstnären Lotta Boholm Wall berättar om sina skapelser. Det finns också engelsk text om skulpturerna.

Konstnärens webbplats
Guidad visning av hantverket
Wiksfors bruk
Kontakt
  • Säffle Turistinformation

    Säffle Turistinformation

    Kommunledningskontoret

    0533-68 10 10

    Västra Storgatan 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2024-05-15