Bild
Kontakt

Somas - från källarföretag till världsindustri

Somas är ett företag som har utvecklats från ett källarföretag med slipning och polering av bestick som specialitet till en världsledande aktör inom ventilindustrin. Deras historia är en berättelse om viktiga vägval, utvecklingssatsningar men också om familj och engagerade medarbetare.

Historien om Somas går ända tillbaka till år 1945 då företaget Sliperi & Mekaniska Arbeten i Säffle (SOMAS) registrerades av Sven Ragnar Hägg och Folke Carlén. I början fokuserade de på att slipa och polera matbestick men på 1950-talet tog de steget in i ventilindustrin. Idag är det Svens barnbarn, Peter Hägg, som är VD för Somas och han betonar vikten av att företaget fick en egen produkt.

Med en egen produkt kunde man påverka prestation och prestanda på ett annat sätt. Man kunde också börja sälja själv. Fokus låg framförallt på pappersindustrier i Dalsland och Värmland så försäljningen var ursprungligen lokal och regional, förklarar Peter.

I mitten av 1970-talet tog företaget ett stort steg framåt genom att börja använda rostfritt stål för att tillverka sina ventiler. Denna förändring var en följd av de ökande miljökraven och behovet av att producera processutrustning som kunde hantera högre krav.

Framgång i en föränderlig värld

Idag används Somas ventiler inom en rad olika branscher som till exempel papper och cellulosa, motor, energi, marin och varv, gas och olja och gruvnäring. Peter Hägg påpekar att företaget kanske inte är den största aktören globalt när det gäller att producera ventiler men de är definitivt i toppen när det handlar om kvalitet och förmågan att hantera krävande applikationer. Han ser tillbaka på hur företaget har växt under åren och hur de har lärt sig anpassa sig till en föränderlig värld.

När jag som 27-åring började på Somas kunde jag nog inte ana vart denna resa skulle bära. Det har hänt väldigt mycket och jag har lärt mig oerhört mycket. När jag började på företaget exporterade vi 20% och idag cirka 80%. Vi har startat säljorganisationer på lite olika ställen i världen, vi säljer till och med i Kina, säger Peter.

En ansvarsfull roll

Långsiktighet är en central faktor för Somas och som ett familjeföretag har de möjlighet att fatta egna beslut och hantera sina resurser på ett sätt som gynnar företagets utveckling. Peter Hägg är stolt över att kunna ta sådana beslut och att han har möjlighet att påverka företagets framtid.

Det är en enorm förmån att få driva Somas men det är också ett stort ansvar. Vi har 160 medarbetare bara i Sverige och det är många familjer som är beroende av att vi fungerar, säger Peter.

Somas har inte bara en stark känsla av ansvar gentemot sina anställda utan även mot vår planet.

All vår tillverkning sker i Europa. Vi strävar efter att arbeta med partners i vårt närområde och det är uppskattat av våra kunder. Det bidrar till så korta transportsträckor som möjligt samtidigt som det stärker den region där vi är verksamma. Ventiler har dessutom naturliga förutsättningar för ett ansvarsfullt kretslopp. När materialet slitits ut och behöver ersättas smälts stålet ner och kan återanvändas, förklarar Peter.

Med snart åtta decenniers verksamhet fortsätter Somas att vara en framgångsrik företagssaga som inspirerar och imponerar.

Källa: Ett familjeföretag på världskartan (2023), Sven-Erik Dahlström

Kontakt
 • Caroline Fröling

  Kommunikationsansvarig

  Kommunledningskontoret

  0533-68 13 24

  Kanaltorget 2A, Säffle

 • Pia Proper

  Näringslivschef

  Kommunledningskontoret

  0533-68 10 22

  Kanaltorget 2A, Säffle

Senast uppdaterad • 2023-12-08