Bild
Kontakt

Vattentornet konsthall

Säffles gamla vattentorn är sedan 2016 en välbesökt konsthall och även en plats för musik, poesi och skaparverkstad. Vattentornet konsthall är öppen från maj-augusti.

Vattentornet 2024

Vi välkomnar konstnären Tina Nykvist till Vattentornet i sommar. En spännande scen kommer växa fram och ta plats där Tina jobbar med synkade projektorer, videomapping och ljud.

”I vattentornet såg jag omedelbart en spänning i motsatsen, i skuggorna. Pelare och trappor kastar dramatiska och rumsbyggande skuggor. Istället för att kämpa för att projektorns strålar inte ska brytas och störas av ljusskiftningarna, vill jag tvärt om förstärka skuggorna och jobba med dem.”

Öppettider

Öppet 25 maj - 17 augusti
Vernissage 25 maj kl. 11.00

Öppet:
Ons-Tors kl. 15.00-18:00
Fre.-Lör kl. 11.00-14.00

Foto: Tina Nykvist

Tidigare utställningar

Amanda Karlsson är uppvuxen i Värmland och är numera bosatt och verksam i Göteborg. Konstnären inspireras av mytologiskt berättande, arbetarklass och djupa skogar.

Med avstamp från den omdebatterade vargfrågan kretsar utställningen kring en fabrik som producerar dräkter bestående av symbolfrågor från verkligheten.

Vargfabriken kan ses som ett nav i tornet och bjuder in besökaren till att befinna sig både utanför och inuti produktionskedjan. Hur låter det? Hur känns det? Hur ser det ut innan dräkterna hamnar på kroppar och slutligen som färdig produkt?

Amanda Karlsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Björn Hegardt och Theo Ågrens verk behandlar olika fenomen såsom svarta hål, gravitation och virvelvindar, ofta i kombination med en platsspecifik tematik. Med en blandning av humor och allvar visar de interiörer som utmanar tyngdkraften.

Ljudverket i Stormens Öga är skapad av ljudkonstnären Isak Eldh.


Michael Johansson (f 1975) från Trollhättan, bor och arbetar sedan flera år i Berlin. Michael verkar på den globala konstscenen och har ställt ut på gallerier och konsthallar över hela världen.

Michael bygger ofta sin kost av det redan använda, vardagsföremål han funnit i sin omgivning, på loppis eller i secondhandbutiker. Hans utställningsidé är att ta fasta på Vattentornets unika karaktär och skapa ett platsspecifikt fristående verk mitt i rummet, uppbyggt av föremål som på olika sätt har en koppling med byggnaden och området.

Michael Johansson Länk till annan webbplats.


Med Anna Lidbergs installation OKEANIDES skapas en visualisering av vatten genom projektioner. Konstverket består av en artificiell vattenyta med reflektioner av svepande moln och solljus som rör sig i intervaller i samklang med specialkomponerad musik av Jon Ekström. Okeanider är i den grekiska mytologin en slags nymfer som besjälar naturens olika vattenelement. De sägs vara 3000 till antalet, ett kollektiv av individer som bildar vår världs vattenmassa. De blir i Anna Lidbergs installation en metafor för naturen som något större än oss själva, en betryggande närvaro. Vattnets dubbla natur, som livsnödvändigt och förgörande på samma gång, blir en reflektionsyta för oroliga tankar. Ett försök att acceptera något föränderligt och okänt.

Gallery 1:10 anknyter till tematiken om vattennymfer. Konstnärerna Anna Nordström, Idun Baltzersen och Tilda Lovell har bjudits in av Anna Lidberg att skapa verk i miniatyrformat som förhåller sig innehållsmässigt eller estetiskt till temat. Gallery 1:10 tillfaller Säffle kommun efter utställningen. O

Anna Lidberg är från Skoghall, född 1984. I sina verk testar Anna Lidberg samhälleliga och kulturella strukturer, med fokus på makt, offentlighet och förhållandet mellan konst och publik. Lidberg arbetar främst med videoinstallationer, objekt, sociala projekt och offentliga gestaltningsuppdrag. Ett återkommande tema de senaste åren är hur vi människor gemensamt och individuellt ska kunna hantera oro för katastrofer. Oro för fascismens utbredning, antibiotikaresistens, klimatkatastrof eller en pandemi. I hennes installationer görs en ansats för att få betraktaren att känna sig sedd. Anna Lidberg är också upphovsperson, curator och konstnär till Gallery 1:10, en galleriplattform i miniatyrformat dit andra konstnärer bjuds in att göra konstverk i liten skala. Med Gallery 1:10 vidgas konstscenen som i miniatyrformat kan visas i andra sammanhang, utanför de traditionella konstinstitutionerna.

Anna Lidberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utställningen The Ringing Forest är ett multimediaverk som tar sin utgångspunkt i våra sinnen. Konstnären har fotograferat och samplat ljud från naturen i och kring Säffle och bjuder in publiken att gå in i denna värld av syn- och hörselintryck. I kontrast till sinnesintrycken av den yttre miljön gestaltas inre ljud som ringande toner. Som en del av verket har konstnären också arbetat i workshops tillsammans med bland andra nyanlända i Säffle, vars berättelser utgör en del av verket.

Londonbaserade multimedia konstnären Juan del Gado arbetar framförallt med videoinstallationer och foto. I sitt konstnärskap utforskar han teman som landskap, kön, klimat och flykt. Juan del Gados verk har uppmärksammats internationellt, han är bland annat producenten bakom projektet Qisetna: Talking Syria, som han utvecklat i samarbete med syriska konstnärer i Turkiet och British Council.

Utställningen utgår från berättelsen om den flock duvor som hade bosatt sig i Vattentornet, då det stått oanvänt i över 50 år. Vad man inte visste när det byggdes om för att skapa rum för konst, var att duvorna gjort Vattentornet till sin boplats, där de levde skyddat och ostört. Konstnären reflekterar kring människans herravälde över djur och natur, vad det kan få för konsekvenser när vi förändrar livsmiljöer. På samma sätt som krig och svält tvingar människor att fly, söka skydd och nya boplatser.

Konstnären Gunilla Bandolin har sedan 90-talet utvecklat den offentliga konsten, med flera uppmärksammade verk t.ex. Observatorium på Sickla Udde. Hon arbetar ofta med interaktiva skulpturer som skapar möten och rörelse, aktuell med en skulptur för bostadsområdet Tellusgatan, Göteborg (2019). Hon är bosatt i Stockholm, deltagare i konstrådet i Karlstad kommun, tidigare även professor på Konstfack.

Verket Forest of Säffle bestod av ett stort antal delar i glas. Det var ett unikt verk skapat för Vattentornet. Liksom själva tornets delar har glas fogats samman och utan ritning vuxit till träd i samspel med byggnadens och omgivningens själ och arkitektur. Skog och skogsnäringens historia är en del av Säffles grund. Jordens roll speglas i de vackra tegelhusen där tornet är ett hantverksmässigt mästerverk.

Vattentornets historia

Ivar Tengbom, också känd för att ritat Stockholms konserthus och Tändstickspalatset är arkitekten bakom Säffles vackra vattentorn. Det gamla vattentornet byggdes 1914 och har genom sitt tongivande inslag i stadens siluett kommit att bli något av en symbol för staden. 1958 togs tornet ur bruk och ersattes av ett nytt. 2014 renoverades tornet för att 2016 öppnas som konsthall. Tusentals besökare har sett utställningarna av bland konstnärerna Ingalena Klenell och Gunilla Bandolin.

Läs mer om Vattentornets historia här

Kontakt/info:
Camilla Bark
Kultursamordnare
Säffle kommun
0533-681615

camilla.bark@saffle.se

Följ oss gärna på Facebook!

Kontakt
  • Camilla Bark

    Kultursamordnare

    Kulturkansliet

    0533-68 16 15

    Kanaltorget 3

  • Kulturförvaltningen

    Kulturförvaltningen

    Kulturförvaltningen

    0533-68 16 61

    Kanaltorget 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2024-04-09