Kort om Säffle
Säffle är den sista köpingen i Sverige som fick stadsprivilegier (1951) och är således Sveriges yngsta stad. Ordningen med stadsprivilegier har nu avskaffats och Säffle lär därmed få behålla sin titel under många år fram över.
Trots sin ungdom har Säffle gamla anor. Kommunen, med ca 15 500 invånare, är belägen i en urgammal bygd, full av resurser som jordbruksmark, skog och vattenleder för kommunikation. Olof Trätälja, kungasonen från Uppsala, lär enligt myten ha varit den som på allvar koloniserade och organiserade bygden kring det 6:e århundradet.
Inom kommunen finns det gott om fornlämningar av alla slag, bland annat från just Olof Trätäljas tid, men också från pilgrimsresande som passerade Säffle på resan längs Byälven mot Nidarosdomen i Trondheim.
Centralt läge
Säffle har ett strategiskt geografisk läge. Både E45, E18 och järnvägen korsar kommunen. Avstånden till såväl Oslo som Göteborg är 20 mil. Till Stockholm är det 35 mil, medan Karlstad och dess flygplats endast är sex mil bort. Inom en fyratimmarradie bor uppemot fem miljoner människor. Genom Byälven och Vänern går det att färdas via Vikingaleden ända till västerhavet.
Rikt föreningsliv
Det finns omkring 200 aktiva föreningar i Säffle som tillsammans skapar ett rikt kultur- och fritidsliv. Till vårt Medborgarhus kommer artister i världsklass inom dans och musik. Säffle har även en egen opera, Säffleoperan, som varje år bjuder på musikaler där professionella skådespelare, amatörer och barn smälter ihop till en ensemble och levererar underhållning av hög klass.
Trakten är också ovanligt rik på herrgårdar och flera av dem är öppna för allmänheten i form av mat, konferens och övernattningsställen. Ett exempel är den unika 1700-talsgården von Echstedtska Gården i Kila strax utanför Säffle.
Fibernät till alla
Unikt för Säffle är även det utbyggda fibernätet bestående av 93 mil fibertråd som sträcker sig till alla anslutna bostäder på kommunens landsbygd. Säffle har flera gånger uppmärksammats för sin fibernätssatsning på landsbygden.
Aktivt näringsliv
Säffle har ett differentierat näringsliv. Här finns både större multinationella företag och små- och medelstora företag inom olika verksamhetsområden såsom process- och verkstadsindustri, styr- och reglerteknik, elektronik och data/kommunikation. Några av de största företagen i Säffle är BTG instruments AB, Nordic Paper Seffle AB, Moelven Byggsystem AB och Somas AB.
Närhet till naturen
I Säffle kommun är det alltid nära till naturen. Stora sjörika skogstrakter i norr och Vänern, med Europas största sötvattensskärgård i söder, ger rika naturupplevelser i form av fiske, paddling, vandring och segling. I Säffle finns en stor del av Vänerns 22000 öar och den längsta kuststräckan bland alla Vänerkommuner. Det ger alla en möjlighet till en "egen" ö även under högsäsongen. Har du inte egen båt finns regelbundna turer till "Själens lustgård", Lurö mitt i Vänern. Eller till "Lycksalighetens ö", Vithall.