Sittgrupp i svart läder i stadshusets trapphus

I bakgrunden: Rudolf Perssons intarsia. Matta av Ethel Halvar-Andersson.

Kontakt

Säffle stadshus

1954 - nästan tre år efter att Säffle fick sina stadsprivilegier - stod ett modernt förvaltningshus färdigt för invigning. Det nybyggda stadshuset imponerade och väckte till och med viss avundsjuka. - Nu talar vi inte om det. Nu skall vi bara vara glada, svarade den ledande politikern P-A Skoglund på en näsvis fråga om byggkostnaden.

Byggnaden var inte bara efter dåtidens förhållanden mycket rymlig. Den fick också en konstnärlig utsmyckning som håller än i dag.

På fasaden mot Kanaltorget finns reliefen "Älven och staden" av Stig Blomberg. På torget utanför finns fontänen med den ständigt musicerande "Näcken" av säffleskulptören Vitalis Gustafsson.
Också möblerna i byggnaden valdes med stor omsorg. Säffle kunde på den tiden stoltsera med ett flertal framstående möbelfabrikanter. Möblerna i Stadshuset är levererade av Bröderna Jakobssons träindustrier och utformade av den aktade möbelformgivaren Axel Larsson.

Ståtlig insida med påkostade detaljer

Byggnadens interiör har successivt förändrats under de dryga 65 år huset varit i bruk. Men det allra mesta av den allt mer uppskattade 50-talsarkitekturen är bevarad och fullt synlig, t.ex. det vackert välvda trapphuset och den pampiga fullmäktigesalen med de eleganta armaturerna i venetiansk design.

Intarsia berättar historien om Säffle

Bland det mest anslående i stadshuset är Rudolf Perssons magnifika intarsia där Säfflebygdens historia framställs. Längst till höger finns Millesviks kyrka. Det var i Millesvik f.d. nationalskalden Tegnér bodde i sin barndom. Scenen Nattvardsgästerna i högra kanten är hämtad från hans diktning. Även By kyrka med sitt karaktäristiska torn finns med på bilden.

Man ser också ett vikingaskepp - och mitt i bilden bygdens urfader Olof Trätälja i fullt arbete. Bilderna ifrån historien anger kopplingen mellan forntiden och den unga industristaden utveckling, som symboliseras av rykande skorstenar och fabriksbyggnader, t.ex. Bruceverkstaden till vänster om klockstapeln (numera riven och endast bevarad i bild). Det var i Bruceverkstaden den världsberömda kultändaren Sefflemotorn tillverkades.

Längst till vänster står en konstnär och målar. Den bilden föreställer Otto Hesselbom - en av Sveriges mest framstående landskapsmålare. Han bodde under senare delen av sitt liv uppe vid Sifhällaparken i Säffle.

Vy över kommunfullmäktiges sammanträdessal, Säfflesalen

Kommunfullmäktiges sammanträdessal

Elegant sittgrupp, orientalisk matta och tavla med motiv över centrala Säffle och stenmagasinet

Trapphuset

Vy över stadshusets reception

Stadshusets entréplan

Mattan Båstadsnejlikan i sammanträdesrummet Ölserud

Detaljbild från sammanträdesrum. Möblemang av Axel Larsson. Matta av Barbro Nilsson, Märta Måås-Fjetterströms ateljé

Senast uppdaterad • 2023-07-28