Bild
Kontakt

Möt CNC-operatören Kristian Bergström på CSS på CSS

I Säffle har den tekniska innovationsförmågan alltid varit hög vilket också speglar sig i de olika arbetsmöjligheter som finns här. Just nu söker flera av våra företag CNC-operatörer, ett yrke som Kristian Bergström vet allt om. Han har jobbat som CNC-operatör i 20 år och beskriver arbetet som varierande och tekniskt utmanande.

Kristian Bergström har frukostrast när vi kommer till hans arbetsplats på Complete Solution Seffle (CSS). Han sitter tillsammans med sina kollegor i den nyrenoverade matsalen som är inredd med ljusa träslag, gröna växter och skärgårdsinspirerade tavlor. När vi sätter oss i ett av de intilliggande konferensrummen med varsin kopp kaffe berättar Kristian att hans arbete har förändrats väldigt mycket sedan han började för 20 år sedan.

CNC-operatör är idag ett helt digitaliserat yrke där allt arbete utgår från en ritning på datorn. Många ser säkert framför sig en skitig verkstad med manuella maskiner men så är det inte längre, konstaterar Kristian.

Att industrin är i förändring blir tydligt när vi kliver in i produktionsdelen på CSS. Det är en luftig, ljus och ren lokal med olika maskiner som står prydligt uppradade efter varandra. Kristian visar oss till en av maskinerna där praktikanten Erik Isaksson står och lägger in en ritning på en tryckventil via en pekskärm.

Vi programmerar maskinen så att den vet hur metallen ska bearbetas. Det är viktigt att vi alltid anger exakt rätt mått eftersom delarna vi gör ska passa ihop med andra delar i exempelvis en pappersmaskin, förklarar Kristian.

Aldrig ensam

För att trivas som CNC-operatör är det viktigt att vara tekniskt intresserad, noggrann – och ha bra kollegor.

Jobbet handlar mycket om problemlösning, man får en ritning och ett material från kunden och så ska man fixa fram detaljen. Då är det viktigt att jobba i team med bra personer så man kan fråga varandra om råd, precis som vi gör här på CSS, säger Kristian.

När Kristian inte jobbar är fiske hans stora intresse. Under vintern tävlar han i pimpling och reser runt i Värmland och Sverige.

Häromkring finns väldigt fin natur och Vänern och Byälven är otroliga fiskevatten. Jag fiskar abborre, gädda och öring, jag har till och med fått en lax på över 10 kg, berättar Kristian glatt.

 

Fakta: CNC-operatör

Som CNC-operatör arbetar du inom verkstadsindustrin. Du ansvarar för en datorstyrd maskin som tillverkar metalldetaljer genom  fräsning, svarvning eller svetsning. Du programmerar maskinen utifrån ritningar och CAD / CAM-underlag.

Efter avslutad utbildning från exempelvis industritekniska programmet på gymnasiet eller annan lämplig utbildning finns goda chanser till jobb. Säffle Lärcenter erbjuder en 72 veckor lång CSN-berättigad utbildning som gör dig kvalificerad att arbeta som CNC-operatör.

Läs mer om Complete Solution Seffle (CSS)
Möt fler av Säffles modiga företagare
Kontakt
 • Caroline Fröling

  Kommunikationsansvarig

  Kommunledningskontoret

  0533-68 13 24

  Kanaltorget 2A, Säffle

 • Pia Proper

  Näringslivschef

  Kommunledningskontoret

  0533-68 10 22

  Kanaltorget 2A, Säffle

Senast uppdaterad • 2023-12-21