Josefin Wikholm, entreprenör

"Vilken dröm, för oss och för barnen att växa upp här! Vi kör” Flyttlasset gick från Göteborg, via Karlstad till Långserud. Där driver entreprenören Josefin Wikholm Wiksfors bruksbutik och bygger hus parallellt med familjelivet.

Strax intill Långseruds träkyrka, i det sagolikt vackra landskapet vid sjön Aspens strand, har Josefin och Karl Wikholm och deras tre barn slagit ner bopålarna.

När möjligheten att köpa tomten på den här platsen dök upp så kändes det självklart att bygga ett trähus i gammaldags stil och med gedigen känsla, berättar Josefin Wikholm.

 

Vill ha familjen nära

Flyttlasset gick från Göteborg till Långserud via Karlstad för ungefär tre år sedan. Då hade paret fått sitt andra barn, och tanken på att flytta närmare familjen hade börjat gro.

Både jag och Karl har vuxit upp med mor- och farföräldrar nära och vet att det finns en väldig styrka i det, säger Josefin.


Bor kvar så länge barnen bor här

Vid den tidpunkten hade Josefins föräldrar precis köpt 1700-talsgården Kyrkebol i Långserud.

Vi hade först ingen tanke på att flytta till Långserud, vi visste ingenting om platsen och det kändes otänkbart. Men vi upptäckte att vi spenderade väldigt mycket tid hos mamma och pappa, och nu kommer vi nog att bo här i vårt hus strax intill dem så länge våra barn bor kvar, säger Josefin med ett skratt.

Varmt och välkomnande

I bygden, som inte sällan beskrivs som levande och aktiv, har Josefin upptäckt att det, förutom att det är väldigt vackert, också finns en fin gemenskap.

När vi flyttade från Karlstad till Göteborg var det ganska svårt att hitta sitt sammanhang. Jag gick på många olika öppna förskolor, men det var ganska svårt att hitta en plats där man känner att man är en del av någonting. Här i Långserud var det på ett sätt enklare, alla var så nyfikna och glada, säger Josefin.

Förstora bilden


Företagande finns i familjen

Två minuters bilfärd från Kyrkebol hittar vi Wiksfors bruk, ett av områdets mest populära besöksmål. Det gamla bruksområdet har på bara några år blivit ett prisbelönt och populärt utflyktsmål och plats för drivna entreprenörer. Här driver Josefin sedan tre år tillbaka Wiksfors bruksbutik.

Det hela började med en idé om en liten verksamhet på helgerna, men det har verkligen utvecklats jättemycket. Vi kunde nog aldrig tro att det skulle bli så populärt och komma så många människor hit, säger Josefin.

Det lilla projektet växte och Josefin har, åtminstone tillfälligt, fått lägga sitt tidigare yrke som lärare på hyllan. I familjen Wikholm finns inte bara ett företag, Karl driver ett bolag tillsammans med Josefins pappa som är en multientreprenör och ligger bakom en handfull bolag i Långserud och Nysäter.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Jag får ibland frågan om vad jag har för mål med mitt företagande. Jag skulle nog säga att det inte är målet som driver mig framåt, utan att jag är bra på att leva i och njuta av nuet. Nuet skapar drivet, avslutar Josefin.

 

Om Josefin

  • Namn: Josefin Wikholm, 32 år
  • Familj: Karl, 34, Frank, 6, Signe, 5, och Elise 2 år
  • Bor: Kyrkebol, Långserud
  • Gör: Driver Wiksfors bruksbutik
  • Fritid: Bygger hus och umgås med familjen, allra helst i naturen

 

Mer läsning

Wiksfors bruk
Lantliga butiker
Fler Säffle Stories