Jonas Askås, företagsledare

Jonas Askås är IT-entreprenören som startade sitt lilla webbföretag hemma i pojkrummet i Säffle för 26 år sedan och därefter fått det att växa till ett av Sveriges ledande företag inom e-handelsplattformar med några av landets främsta e-handlare i kundlistan.

 

IT-entreprenören med cyklingen som livspassion

I en bransch som till stor del är förlagd till storstäderna har Jonas Askås valt att låta det expansiva bolaget stanna kvar i hemstaden Säffle. Huvudsätet är beläget i det berömda Billerudsföretagets forna huvudkontor.

Där, i de anrika och pampiga lokalerna som en gång i tiden var epicentrum för den värmländska pappersindustrin, skriver nu företaget nya, spännande kapitel i Säffles näringslivshistoria.


En ventil i vardagen

Det är bråda dagar för Jonas Askås. Han valde häromåret att lämna rollen som VD men är fortfarande djupt involverad i företaget, numera i rollen som styrelseordförande med ett extra öga på företagets strategiska utveckling. Sedan några år tillbaka har han hittat den perfekta motvikten till sitt krävande, komplexa arbete.

Cyklingen dök på allvar upp i hans liv på vårkanten 2015. Det dröjde inte lång tid innan den utvecklades till både en livspassion och en nödvändig ventil i vardagen. Efter ett viktigt kundmöte eller styrelsemöte längtar han ofta ut till lugnet i Säffleskogarna – eller att få dammet att ryka på Värmlandsnäs slingriga grusvägar.

Att ge sig ut i naturen med cykeln påverkar måendet på ett fantastiskt sätt. Jag känner ofta att jag blir som en ny människa, både fysiskt och psykiskt. Det är en viktig ventil när man sitter mycket på kontoret som jag gör, och det har hjälpt mig att fokusera bättre i min roll som företagsledare

Vad är tjusningen med cyklingen?

Det är frihetskänslan. Att vara nära naturen, helt på mina egna villkor. Jag kan cykla så att jag blir fullkomligt genomtrött om jag vill, eller så jag kan cykla lugnt för att tänka och reflektera. Dessutom finns det alltid ett tävlingsmoment, möjligheten att sätta upp ett mål och jobba för att uppnå det.

Förstora bilden


Trivs med livet i Säffle

Jonas Askås är född och uppvuxen i Säffle och bor tillsammans med sin familj i en ståtlig villa med älvutsikt. Han talar sig varm om Säffle som boendeplats.

Jag trivs jättebra med livet i Säffle. När man reser till andra platser får man ju en måttstock, och på den tycker jag att Säffle står sig utmärkt. Det finns en mix här som tilltalar mig; boendemiljön, människorna, tillgängligheten, den hanterbara stressnivån. Och så har ju Säffle ett väldigt bra utbud för oss som gillar att cykla.

När det kommer till Säffles styrkor som cykelkommun är det framför allt variationen som Jonas Askås lyfter fram.

Säffle är en stor och rymlig kommun med många olika sorters natur. Det finns skogsvägar för actionfylld cykling men också härliga grusvägar och landsvägar i mängder. Och många fina småturer som passar alla.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden


70 mil på ett dygn

Han tycker om att cykla ensam för att testa sina gränser eller för att samla tankarna. Men Jonas Askås tycker att det är minst lika givande att cykla i grupp. Han har flera kollegor och vänner som han ofta cyklar med, både i Säffletrakterna och på mer långväga platser.

Vilket är ditt starkaste cykelminne?

Vi var ett gäng kompisar som var uttråkade under pandemin och behövde hitta på något. Vi började undra om man kan cykla 24 timmar i sträck, och bestämde oss för att testa. Vi cyklade fram och tillbaka mellan Ekenäs och Säffle, om och om igen, under ett helt dygn. Det blev 70 mil sammanlagt. Fyra av oss klarade det. Visst var det jobbigt, men det var samtidigt lågintensivt. Framför allt var det bland det roligaste jag har gjort, och ett oförglömligt minne med kompisarna. Och det är ändå det bästa med cyklingen. Upplevelsen och äventyret.

 

Jonas Askås cykelfavoriter i Säffle

  • Värmlandsnäs. Jag cyklar allra helst på Värmlandsnäs. Det är platt med mängder av grusvägar som döljer sig överallt.
  • Tegnérskogen. Stadsnära och riktigt fina spår för alla som tycker om att cykla med mountainbike i skogen.
  • Kila. Fina landsbygdsmiljöer med många backar för den som vill ha en annan typ av utmaning.

 

Mer läsning

Cykla i Säffle
Motionsspår och cykelleder
Fler Säffle Stories