Du är här: Start / Webb / På väg att flytta hit? / Andra som har flyttat hit

Bill och Blom har hittat sitt smultronställe

Emilia, Alfons, Niklas, Natalie och Inez trivs bra i Guttane.

När jag möter familjen Bill/Blom slås jag, trots närheten till stan, av hur lugnt och fridfullt det är. En kort cykeltur genom centrum och bostadsområdet Norelund tar mig till Guttane, och här blickar jag ut över idylliska häst- och kohagar och nästan snubblar över sällskapliga hönor som vill hälsa alla besökare välkomna.  

 

Hem för storfamilj

Huset jag har kommit till är för närvarande en stor byggarbetsplats, då det befintliga 90m²-huset håller på att bli dubbelt så stort. Här bor idag Natalie och Niklas, Emilia 11 år och Alfons 7 år (från Niklas tidigare förhållande) samt Inez 11 månader. Familjen väntar tillökning med ”Bulan”, som beräknas komma till världen i september. Lägg därtill några får, hästar och hönor, så förstår ni att mer utrymme behövs.

- Natalie har hästar och när vi bestämde oss att flytta till Säffle så ville vi hitta en gård. Det här huset var inte utannonserat som gård, så det var nära att vi missade det.

Familjen flyttade hit våren 2013 och huset och den intilliggande marken har formats om till att mer och mer bli den gård de vill skapa. Omfattande ombyggnationer både invändigt och utvändigt har pågått i princip sedan de flyttade in. Men fint blir det! Niklas visar bl a det tänkta rummet för nya och rymliga tvättstugan, hästpaddocken som snart ska få staket samt var badtunnan ska stå på uteplatsen (invigning senare i sommar om allt går enligt planerna).

 

Flyttade både bostad och företag

Både Natalie och Niklas härstammar från Grums, så flyttlasset våren 2013 behövde inte gå särskilt långt. Huset/gården i Guttane passar bra för dem båda, då Natalie lätt kan ta sig till sitt jobb inom Grums kommun samt att Niklas har nära till sitt och kompanjonens (Mikael Ringsåker) företag, Defensa Service AB. Det expansiva företaget flyttade de hit redan 2010.

- Vi växte ur våra lokaler i Grums och behövde större ytor. Vi jämförde prisbilden mellan Karlstad och Säffle och det var ju en klar skillnad. Då vår verksamhet inte är så beroende av vart vi är lokaliserade, samt att vi kunde få glesbygdsstöd för vår flytt så var valet enkelt.


Föreningslivet underlättar nya kontakter

Av naturliga skäl så har de fortfarande kvar en del av sitt sociala liv i Grums men i takt med att de har rotat sig i Säffle så har de utökat sin bekantskapskrets i och runtom Säffle. En bidragande orsak har varit föreningslivet där Emilia har testat på många olika fritidsaktiviteter och därigenom skaffat sig nya kompisar. Annars gillar familjen att leka lekar, kela med djuren och spela Minecraft (nåja, barnen i alla fall).

 

Alfons matar hönorna.

Positiva kontakter med kommunen

Då de både är föräldrar och företagare så har de naturligt haft kontakt med flera av kommunens olika delar, alltifrån skola till miljö och bygg. Det är viktigt för dem att kontakterna med kommunen, oavsett ärende, fungerar smidigt och enkelt. Hittills är de mycket nöjda med allt.

- Man får en känsla av att det är en frisk kommun som blickar framåt, som Niklas uttrycker det.

Många fina miljöer

De tycker att det finns gott om fina ställen runtom i kommunen, men de är rörande överens om att allra bästa och mysigaste platsen ändå är hemma, vilket man absolut kan förstå när man besöker dem.

- Men även Duse Udde och Fyren och den utsikten man får där…vilket guldläge! Kustkänsla!

 

Det bästa med Säffle tycker de är att det är en mysig och gemytlig liten stad och att det är nära till allt. Det mesta man kan tänka sig vilja hitta på finns att göra.

- Det finns många bra kompisar här! flikar Emilia och Alfons in.

 

Finns mer att önska

Även om de tycker att mycket är bra, så finns det saker som de gärna ser en förändring kring. Likt många andra så har det sett ett centrum som har tappat en del butiker. En gågata avstängd för all trafik från rondellen vid Sundsgatan ned till början på Kvarnbacken tror de skulle kunna öppna upp för mer aktiviteter och andra verksamheter i centrum.

 

Positivt med nya affärerna

I och med att de bor i Guttane har de märkt en klar skillnad i och med öppningen av Entré Säffle. Dels har de själva nära till ”världens bästa lanthandel”, men framför allt kommer deras släkt och vänner från Grums ofta på spontanbesök i samband med lite inköp, så kaffebryggaren går stundtals varm i hemmet.

 

Idéer och tankar bubblar när vi pratas vid och tiden går fort när man har roligt. Plötsligt är det dags för mig att cykla vidare i sommarkvällen. Tack för att jag fick hälsa på hos er Emilia, Alfons, ”Bulan”, Natalie och Niklas...och tack för kaffet!

 

Säffle kommun genom Anders Anstrin

Sidan uppdaterad den 6 juli 2016

Lämna synpunkt på sidan