Cykla

Ha ett mål, eller bara låt vägen leda dig fram, in i de djupa trolska skogarna. Här och var glimtar det till i stillsamma tjärnar och större sjöar.

Innehåll

Ljuvliga Vänerleden – cykla Vänern runt
Våra bästa tips på cykelturer i Säffle
Snabbt och utmanande – här hittar du Säffles mountainbikespår
Vackra landskap i två länder – Unionsleden Moss-Karlstad
Cykelmagi i Gillbergadalen – Nysäters Cyklar

Ljuvliga Vänerleden - cykla Vänern runt

Upplev Vänerns finaste badstränder, kulturupplevelser i världsklass och naturfenomen som inte finns på någon annan plats i Sverige.

Vänerleden, Sveriges sjätte nationella cykelled, är cirka 640 kilometer lång. Leden är indelad i fyra etapper som tar dig hela vägen runt Sveriges största sjö och längs dessa finns intressanta besöksmål, fina restauranger och mysiga ställen att övernatta på.

Etapperna är mellan 14 och 18 mil långa. På vissa av sträckorna följer Vänerleden redan befintliga cykelleder och du kan därför följa skyltar för Biosfärleden mellan Mariestad-Kinnekulle-Lidköping, mellan Åmål-Säffle finns befintlig skyltning och du kan följa Unionsledens skyltning mellan Borgvik-Karlstad. Ladda ner gpx-läsare till din telefon eller cykeldator.

I Säffle hittar du fler mysiga boende, vid Vänerns strand ligger Paradisets spa, cirka 2,60 km från cykel-gångbanan mellan Åmål – Säffle. I Tveta slingrar sig leden in i skogen. Här ligger Linhagen B&B ett litet ställe för lugn och ro efter dag på cykel. Söker du herrgårdsboende så finns det på Krokstad Herrgård. Här kan du avnjuta både lunch och middag av mycket hög kvalitet. Från Krokstad Herrgård är det cirka 3 km till Duse udde, som erbjuder både camping, stugor, restaurang i fyren och fin badstrand.

Det bästa av allt är kanske den otroligt fina vidsträckta utsikten över Vänern. Läs mer på Vänerledens webb för fler upplevelser, boenden, restauranger och caféer längs Säffles etapp.

Vänerleden

Våra bästa tips på cykelturer i Säffle

Cykla genom öppna landskapen längs vägar vars diken blommar, fält, brukad jord och även skärgårdsmiljöer. Ta en paus, bada, ät och fika, hitta unika platser och sevärdheter längs din väg.

Cykla Säffle - Duse Udde

Duse Udde vid Vänerns strand är en härlig plats för både stora och små med både barnvänliga sandstränder och mysiga klippbad samt fina ställen att slå sig till ro och packa upp picknickkorgen. Grillplats finns intill gästhamnen. Tröttnar du på att bada så finns det andra aktiviteter att roa sig som att vandra. Den mer än hundra år gamla fyren är idag en lysande restaurang med fantastisk vy över Vänern. Till Duse cyklar du längs Byälven från Säffle stad längs Säffle kanal via slussen och gästhamnen. Du passerar Krokstad Herrgård där den engelska parken lockar till en paus med sin lummiga grönska och naturliga former.

Längd: 6,8 km enkel väg.
Parkering: Säffle centrum, Kungsgatan, Järnvägsgatan.
Underlag: Grus, asfalt. Allmän väg, cykel- och gångväg.
Lämplig för hela familjen.

Säffle - Ekenäs, Värmlandsnäs sydspets

Vill du hitta solen? Cykla då ut på Värmlandsnäs, den stora halvön som stoltserar med flest soltimmar i landet. Värmlandsnäs är ca 40 km långt och 20 km brett. Här göms stora kultur och naturskatter som bäst upplevs från sadeln. Du cyklar genom vackert landskap och levande bygd som övergår i skärgårdsnatur. På Ekenäs finns restaurang, gästhamn och camping. Fika, ät gott, lek, bada och vandra. Vandringsleden på Ekenäs bjuder på en härlig panoramavy ut över Vänern.

Längd: cirka 40 km enkel väg.
Parkering: Säffle centrum, Järnvägsgatan, Fogdegatan.
Underlag: Grus, asfalt.
Lämplig för: Vuxna och ungdomar, ej barn under 12 år.

Kilafjället

Här har du cykelturen perfekt för mountainbike eller tålig cykel. Vägen är till en början asfaltbelagd, sedan tar grusvägen över, backe upp
och backe ned. Vägen är krokig och smal, kurvorna är många. Du passerar orter som Grunnerud och Sandbol, sjöar som Summeln, Buvattnet och ÖsterSvan. Väl framme i Skäggebyn, tar du till vänster
mot Svaneholm, här finns det både restaurang, affär och sevärdheter. Leden går delvis på Unionsleden

Längd: 30 km
Parkering: Kila kyrka, von Echstedtska gården, Svanskog Folkets Hus, Svanskog kyrka/ församlingshem.
Underlag: Asfalt, grus, allmän väg
Lämplig för: Vuxna och ungdomar, ej lämplig för barn.

Svaneholm - Ödebyn - Rök - Svaneholm

Upptäcktsfärd i fantastisk natur med djupa skogar, längs sjöar och tjärnar, genom idylliska byar. En variationsrik cykeltur med vilda, kurviga vägar och rejäla backar! Mountainbike eller tålig cykel rekommenderas. En tur som med bedårande utsikt.
Höjdmeter 129 m - 223 m.

Längd: cirka 36 km
Parkering: Svanskog Folkets Hus, Svanskog kyrka/
församlingshem, Ödebyns bygdegård, Strand badplats,
Strandvägen.
Underlag: Grus, asfalt.
Lämplig för: Vuxna och ungdomar, ej lämplig för barn.

Värmlandsbro - Södra Ny Kyrka - Hög - Värmlandsbro

Ta en tur på landet, en cykelfärd bara för ro skull eller för lättare träning. Du passerar kyrkor som Huggenäs kapell, vackra gårdar, odlade fält och skogsdungar. Här kan du välja att starta i Värmlandsbro och ta lilla rundan eller i Säffle för lite extra träning. Det kan ju passa med en kopp kaffe eller något annat gott också vid "målgången" .

Längd: 36 km ca
Parkering: Fogdegatan. By kyrka. Grön Ko Saluhall och Café
Underlag: Asfalt, grus
Lämplig för: Vuxna och ungdomar, ej lämplig för barn.

Säffle - Liljedal - Segmon

På väg vidare till de norra och östra delarna av Värmland? Vi tipsar om en säkrare cykelväg längs mindre vägar för att undvika den mycket hårt trafikerade E45. Från Säffle centrum går det cykelbanor längs Karlstadsvägen till bostadsområdet Treabackarna och vidare ut på mindre vägar som leder vidare till Slottsbron. Här finns det cykel- och gångväg in till Grums. Det finns även en alternativ väg längs gårdar, odlade fält och skogsdungar. Leden går delvis på Vänerleden.

Längd: 30 km och så långt du vill
Underlag: Asfalt, grus, allmän väg, delvis enskild cykelväg
Lämplig för: Vuxna och ungdomar, ej lämplig för barn.

Cykelmagi i skogen

Jonas Askås är IT-entreprenören och cykelentusiasten som finner både lugnet och utmaningarna i cykelspåren.

Läs mer

Snabbt och utmanande – här hittar du Säffles mountainbikespår

Pröva på mountainbikelederna i Tegnérområdet som har varierande och spännande terräng. Teknisk lätt mtb-led i gammal fin skog med några utmanande backar och roliga snabba partier.

MTB i Tegnérområdet – 8,6 & 1,5 km

8,6 km markerat med orange färg. Teknisk lätt mtb-led i gammal fin skog med några utmanande backar och roliga snabba partier, även rötter och stenar att kryssa mellan. Start och avslutning delas med gång- och cykelväg där det gäller att visa hänsyn.

1,5 km markerat med vit/orange färg. Här finns alla ingredienser i litet format; lera, grus, en brant backe, hopp och ett tekniskt svårare parti över en konstgjord bro.

MTB-spår Duse Udde – 8,3 km

Start vid Infotavla vid Ideberget. MTB-spåret med omväxlande fina stigar, berghällar och rötter. Det finns spänger som oftast går att passera bredvid om det inte är alldeles för blött, fördel om man är van med MTB då svårighetsgrad är svår att sätta då det är stor skillnad på om det är torrt eller blött underlag. Spåret har ca 1,5 km på grusväg.
Visa hänsyn till gående utefter lederna.
Parkering: Duse Udde, vid Ideberget begränsat antal platser.

MTB-spår och GPX-filer att ladda ner

Glaskogen naturreservat

Upplev det 28 000 ha stora vildmarksområdet med stora och små sjöar samt vidsträckta skogar. Här erbjuds mountainbikes för turer på grusvägar med olika längd och svårighetsgrad. Du får inte cykla på vandringslederna, kontakta Infocentret i Lenungshammar för tips. Glaskogskortet är din biljett till naturreservatet; när du ska övernatta, nyttja eldplatser, vindskydd, toaletter mm. Pengarna går till skötsel av alla serviceanläggningar och reservatet. Köp ditt kort online och få det via epost eller via brev.

Glaskogen
Glaskogskortet

Vackra landskap i två länder – Unionsleden Moss-Karlstad

Cykla i två länder, i vackra landskap med omväxlande natur för upplevelser, både små och storslagna. Leden är uppdelad i 7 etapper.

Den svenska sträckan av Unionsleden är Sveriges 4:e nationella cykelled. Hela leden är 350 km lång och sträcker sig från norska Moss i väster till Karlstad i öster. Sträckor går i vackra omväxlande landskap, genom byar, djupa skogar och längs någon av alla våra sjöar. Du finner sevärdheter, som knyter an till historien, och mycket annat som konstgallerier, whiskydestilleri, gårdsbutiker och vackra slussmiljöer bland annat. Vill du ha omväxling till cykelsadeln finns många naturnära aktiviteter som båtturer, paddling och vandring med mera. Längs leden kan du bo på hotell, herrgårdar, stugor, camping eller B&B.

Unionsleden

Cykelmagi i Gillbergadalen – Nysäters Cyklar

Förena nytta med nöje - ta en cykeltur i vackra Gillberga hyr mountainbiken här för några timmars tur till flera dagar.

Hyr din mountainbike och njut av en tur till museum eller runt sjö.
I trakten runt Nysäter finns det fina stigar och gamla skogsvägar för cykling. Nysäters Cyklar kan hjälpa dig att hitta vägar i området som passar dina önskemål, allt från några timmar till flera dagar med olika svårighetsgrad. De har även cykelservice. Alla leder är nedladdningsbara till din GPS eller smartphone.

Nysäters Cyklar