Besöksmål

Ta del av ett axplock av våra mest sevärda platser och härligaste utflyktstips runt om i Säffle.

Innehåll

Wiksfors Bruk i Långserud – ett av Sveriges främsta besöksmål
Magnifika och märkliga 1700-talsgården von Echstedtska
Upplev historiens vingslag i Värmlands Vikingacenter
Tillbringa en dag på museum
Packa ryggsäcken – fyra mysiga utflyktstips
Är du tokig i tåg?

Wiksfors Bruk i Långserud – ett av Sveriges främsta besöksmål

Wiksfors bruk är en plats med passion för närproducerat, småskalig produktion, återbruk och kreativa samarbeten. 2020 prisades Wiksfors som ett av Sveriges bästa besöksmål.

Strax intill E18 i Långserud finns Wiksfors, en gammal bruksmiljö haft olika verksamheter sedan 1600-talet. Kvarn, sågverk, garveri, snickeri, bleckslagarverkstad, kolning och taksticketillverkning är några av verksamheterna som funnits på platsen. 1905 byggdes den första elkraftstationen i Sillingsfors men det var först 1919 som närområdet fick elektricitet.

Området blomstrade på 50-talet

Under 1900-talet tillverkades bland annat handredskap för jordbruk och trädgård, nackstöd och dynor till Volvobilar, pipor, tapeter och sängar vid bruket. Under Wiksfors glansdagar på 1950-talet fanns både kiosk, butiker, bank, café, bad- och tvättstuga.

Idag ett prisat besöksmål

Idag sjuder bruket åter av liv då det fungerar som företagshotell med passion för småskalig produktion, återbruk och kreativa samarbeten.

På området hittar du förutom en väldigt vacker bruksmiljö flera mysiga butiker, underbart goda våfflor, stenungsbakad pizza och automationsföretag. Verksamheterna på Wiksfors bruk har varierande öppettider.

Wiksfors Bruk

Magnifika och märkliga 1700-talsgården von Echstedtska

Välkommen till kanske den märkligaste av Värmlands ännu bevarade äldre gårdar, von Echstedtska gården i Västra Smedbyn, Kila.

Den magnifika mangårdsbyggnaden bjuder på rustik elegans, symmetri och enkelhet, bibliska scener och högtidlig stramhet som möter blommande måleri och kurviga rokokoben.. Till det yttre, en strikt karolinsk herrgård, byggd 1762-64, men i interiörerna blommar sirlig rokoko.

Sveriges vackraste dass

På von Echstedtska gården finns också landets vackraste utedass med takmålningar från 1700-talet och en örtträdgård och 25 värmländska äppelsorter.

I det rustika caféet serveras det matiga mackor, soppa och klassisk fika med väl genomtänkt kaffemeny. Här njuter du verkligen av lugnet på tunet, trädgården och den vackra omgivningen.

von Echstedtska

Upplev historiens vingslag i Värmlands Vikingacenter

Värmlands Vikingacenter ligger i Nysäter och är ett riktigt fint besöksmål för hela familjen. Här hittar du en utställning om vikingatiden, vikingaby samt en lek- och badplats.

I utställningen finns gatu- och hemmiljöer, kompletta med dockor av människor, lyssna till hur det en gång kan ha låtit på en sådan gata och se olika hantverk och hantverksutrustning. I utställningen får du även veta mer om vikingatidens gudamyter, Värmlands fornhistoria, äldre hantverk och om bygget av skeppet Glad av Gillberga.

Favorit för barnfamiljen

Familjer med barn stannar gärna länge för att det finns så mycket roligt att se och göra. Det finns lekplats, stenlabyrint, vandringsstigar, vikingaby och badplats vid älven samt rejäla gräsytor för lek och stoj. Ta med egen fikakorg eller köp fika i caféet på centret.

Vikingacenter

Tillbringa en dag på museum

Star Wars, tändkulemotorer, konst, historia eller landsbygdsmuseum? I Säffle finns flera intressanta museum och hembygdsgårdar!

The House of Battles

Ett måste för alla Star Wars- och Saga om ringen-fans, ja alla som gillar fantasy och lego. Se den fantastiska samlingen av figurer och rekvisita från Sagan om ringen-filmerna och hyllmeter med Star Wars legofigurer. För att inte tala fotoväggarna där ägare poserar med kända och mindre kända skådespelare från hela världen. Boka ditt besök!

House of Battles

Säffle Marinmotormuseum

Du kan ta dig till Säffle Marinmotormuseum med både bil och båt. Säffle kanla går precis intill museet. På museet finns ungefär 200 gamla båtmotorer av varierande slag. Utom och inombordsmotorer. Även endel foton och dokumentation om främst Billeruds flotta, samt lite sjöfartskuriosa. Boka in ditt besök.

Marinmotormuseum

Kulturladan på Värmlandsnäs

Här har du museet som speglar utvecklingen på landsbygden från gamla tider till dagens högmekaniserade jord- och skogsbruk. Ett roligt museum där föremål och minnen från skutskeppare, fiskare, lanthandlare och andra näringsgrenar finns i samlingarna. I den intilliggande Ölseruds kvarn mals bygdens närproducerade spannmål till gott mjöl för bakning av matbröd. I sommarcaféet serveras smörgås på detta matbröd och annat gott. Visning av museet kan bokas året runt.

Kulturladan

Hembygsgårdar, hembygdsmuseum och andra museer

Det finns flera hembygdsgårdar som har samlingar av bruksföremål och ofta fina utställningar.

Packa ryggsäcken – fyra mysiga utflyktstips

Upptäck det mystiska korset i Långserud, finn lugnet i Drössviken eller titta på hällristningar på Värmlandsnäs? Du väljer. Här kommer några av våra utflyktstips!

Korset i Långserud

Det mystiska korset hittades 2013. I flera år har gåtan om det märkliga träkorset gäckat invånarna och besökare i Långserudstrakten. Det är idag välbesökt och det är inte konstigt; Träkorset är mycket vackert med sniderier och runt om finns det fler saker att upptäcka. Numera finns det också sittplatser. Korset finns vid Stortjärnet i Långserud.

Google Maps

Skulpturparken

Skulpturparken vid Wiksfors Bruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en magisk plats för både vuxna och barn. Parken är öppen dygnet runt och helt gratis att besöka. Samtliga skulpturer är utrustade med QR-koder som gör att du kan ta del av filmklipp där konstnären Lotta Boholm Wall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. berättar om sina skapelser. Det finns också engelsk text om skulpturerna.

Guidad visning

Drössviken

Vid lugna och stillsamma Drössviken i Harefjorden finns ett mysigt vindskydd, grillplats med ved och möjligheter till sjösättning av mindre båtar. Det finns dessutom en bastu som kan bokas på telefon 070-3903651. Perfekt för en härlig utflykt med en god matsäck.

Hällristningen vid Ulvudden

Hällristningen som är den andra kända i Värmland består av minst sju skepp och ett 70-tal skålgropar. Ett nytt skepp hittades hösten 2009. Området är handikappanpassat med ramp för att göra hällristningarna mer tillgängliga. Hällristning är på en yta av 7,1 x 6,4 m, bestående av minst 7 skepp, 3 obestämbara figurer och 70 skålgropar. Ristningarna kan med stor sannolikhet dateras till den yngre bronsåldern och den äldre järnåldern. Skeppen är 45 - 234 cm långa, varav 6 av dubbellinjetyp (eventuellt är ett dessa av trelinjetyp) och 1 av enkellinjetyp.

Vill ni besöka fler fornlämningar? Ladda ner broschyren "Upptäck forntidens Säffle" - Rundtursförslag. Notera, broschyren är från år 2007 så mycket kan ha förändrats, det kan vara svårt att se då träd och buskar har växt upp vid fornminnena. Det är enligt lagen förbjudet att utan tillstånd från länsstyrelsen rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada en fornlämning.

Google Maps

Är du tokig i tåg?

Älskar du järnväg, historia och naturupplevelser? Välkommen till området kring Svanskog där du kan upptäcka det gamla stationshuset, trampa dressin och övernatta i en gammal tågvagn!

I Svaneholm hittar du Svanskog Järnvägsstation, en riktigt unik och sevärd station där inget har förändrats sedan det sista tåget körde 1966. Här finns biljettlucka, väntsal och kontor, allt i orginalskick! Järnvägssällskapet har lok och unika vagnar som är fullt körbara vid lokstallet i Åmål. I stationslokalerna finns utställningar om JÅÅJ- järnvägssällskapet, Svaneholms brukshistoria och oprettsångerskan Gunnel Eklund.

JÅÅJ

Trampa dressin

Trampa dressin hos Joytrail! Packa picknickkorgen och ta med badkläderna för ett äventyr! Turen tar ungefär tre timmar fram och tillbaka med lite raster för fika eller bad. Sträckan är en del av den ursprungliga banan Åmål-Årjängs Järnväg. Äventyret börjar vid Finntorp. Du trampar genom skog, förbi sjöar och det mest spännande kommer efter Ömmelns station, den 263 meter långa Bollsbytunneln. Sommartid kan du både fika och övernatta i de gamla sovvagnarna och cafévagnen som finns på plats vid stationen.

Joytrail