På två hjul

Dolda pärlor och oväntade äventyr – upptäck Säffles vackra miljöer från cykelsadeln.

Fyra tips på cykelvänliga utflykter i Säffle

Låt cykeln leda dig till dolda pärlor och oväntade äventyr. Upptäck Säffles vackra miljöer från cykelsadeln. Här kommer fyra tips på spännande utflykter.

Säffle - Duse

Upplev en familjevänlig cykeltur som tar er fram på fina cykelvägar från Säffles centrum och längs med kanalen, slussen och gästhamnen intill Byälven. Cykla vidare genom den lummiga Krokstadskogen och korsa ängarna så är ni snart framme. För trötta ben finns det flera perfekta stopp utmed vägen – varför inte vackra Krokstadparken. Sakta ner och passa på att upptäcka Säffles vackra natur medan ni trampar er fram.

Är du observant kanske du ser bäverns framfart längs med älven eller rådjuret som står och betar på ängen.

Väl framme vid Duse väntar svalkande bad, fantastiska vyer och andra aktiviteter.

Mtb Tegnér

Vill du cykla skog mitt i stan – då är mtb-spåren i fina Tegnérskogen helt rätt för dig. Spårkartan står vid Tegnérstugan och här kan du välja på två väl utmärkta mtb-leder, båda tekniskt lätta. Den korta leden som är ca 1,5 km bjuder på en spännande och varierad skogsterräng med en brantare backe och några få tekniska inslag.

Den långa banan – 8,6 km tar dig lite längre in i skogen och du hinner uppleva både snabba partier och att kryssa mellan stenar och rötter. Perfekta utflykten för dig som vill uppleva en mix av sann cykelglädje med skogens rogivande atmosfär.

Säffle – Ekenäs

Sugen på en längre cykeltur? Då ska ni cykla ut på den 4 mil långa halvön Värmlandsnäs som ofta stoltserar med sol när andra har regn. Se till att ni cyklar på den östra sidan av ön förbi Villkorsberget och Gaperhult så ni slipper det mesta av sommartrafiken.

På grus- och asfaltsvägar cyklar ni fram genom stora odlingslandskap, skogar och en levande bygd som på slutet övergår till skärgårdsnatur. När ni har kommit till vägens ände – ja då har ni tagit er ända ut till gästhamnen i Ekenäs, cykelturens destination. Här kan man besöka restaurangen, vandra, bada, fiska eller kanske ta sig vidare med båt mot Vänerön Lurö.

Mtb Duse Udde

För den stigälskande mtb-entusiasten är Duses leder ett av Säffles ”must do”. Starta vid Idebergets spårtavla och trampa dig fram på väl märkta leder genom den djupa skogen.

Naturen är varierad men tekniskt lätt och du cyklar över rötter och sten på mjuka stigar, korsar öppna fält och balanserar på spänger som får ditt hjärta att slå lite snabbare.

Är det dags för en paus? Kanske passar det att göra en liten avstickare från leden och cykla till Duse klippbad. Hitta en klippskreva och sätt dig och njut av utsikten över Sveriges största innanhav.

Fler cykeltips