Flygfoto över Basteviken på Lurö. Luröbåten är på väg ut från bryggan i strålande sol, det glittrar vackert i vattnet och man kan se sandbankar under vattenytan.
Kontakt

Luröbåten - turbåt i Vänern

Åk båt ut i Europas vackraste skärgård med Luröbåten. Lurö skärgård är känd långt utanför Sveriges gränser för sin vackra natur och säregna fauna. Vandra, ät gott, fika, bada njut av att bara vara. Boka övernattning för att upptäcka mer på denna fantastiska ö.

Resan till Lurö går genom tät skärgård. Vänern breder ut sig du kan se profilen av Djurö Nationalpark, längre ut passeras Aspholmen och Gunnarsholmens fyrar, då är du halvvägs till Lurö. Båten går först in i hamnen vid Stenstaka på Husön, härifrån är det är 3 km till avgångsbryggan i Basteviken. För dig som inte vill vandra denna sträcka sitt kvar i båten och åk med till Basteviken, avgångsbryggan. Här finns både längre leder och kortare promenader till sevärdheter som klosterruinen och Stånguddens fyr.
Missa inte museet i den gamla iskällaren vid Luröbryggan med verktyg och redskap som använts i dom dagliga sysslorna på Lurö. Luröbåten erbjuder också övernattning i stuga med fyra bäddar, bokas i förväg.
Båten till Lurö avgår från Ekenäs gästhamn på Värmlandsnäs kl. 10:00, restid tar cirka 1 timma. Båten går tillbaka till Ekenäs från Lurö kl. 15:00. Från Säffle stad är det cirka 50 minuters bilfärd till Ekenäs.
Notera! Båttur måste förbokas.

Luröbåten

Charter före, under och efter säsong

Boka in charter med Luröbåten; till och från Lurö, Läckö, Spiken, Djurö

På en klippa vid Vänern ligger Läckö Slott ett fantastiskt slott som har en rik historia och är verkligen värt ett besök. Foto Lumamannen

Läckö slott

Chartra Luröbåten för tur över Vänern till Läckö slott - det sagolika barockslottet Läckö ligger på en klippa ut i Vänern. Hit kommer många turister för att ta del av utställningar, evenemang och besöka Naturum och Viktoriahuset. Kållandsö omges på västra och norra sidan av Rackeby och Ekens vackra skärgårdar. Förbokning gäller. 

Läckö Slott

Djurö Nationalpark

Chartra Luröbåten för ett besök på unika Djurö Nationalpark. Packa badkläder, picknickkorg och sköna skor för vandring runt ön. Det speciella med Djurö är att naturen är relativt opåverkad då ön ligger väldigt isolerad. Djurö skärgård består av 30-tal öar och skär, som mest beboddes öarna av fyra familjer. Huvudön, Djurö, är 155 hektar. Med sina naturhamnar är Djurö ett välkänt och attraktivt mål för det båtburna friluftslivet i Vänern. Under 1900-talet inplanterades det flera djur som till exempel kronhjort och rådjur. Idag finns endast dovhjort och hare kvar på ön. Förbokning gäller.

Djurö nationalpark
Charter före, under och efter säsong
Kontakt
  • Säffle Turistinformation

    Säffle Turistinformation

    Kommunledningskontoret

    0533-68 10 10

Senast uppdaterad • 2022-10-10