Bild
Kontakt

Utflyktstips

Upptäck det mystiska korset i Långserud, finn lugnet i Drössviken eller titta på hällristningar på Värmlandsnäs? Du väljer! Här kommer några av våra utflyktstips!

Korset i Långserud

Korset hittades 2013. Frågorna blev många - Vem hade rest upp det flera meter höga träkorset? Varför på denna plats? Och vad har det för symbolik? I flera år har gåtan om det mystiska träkorset gäckat invånarna och besökare i Långserudstrakten. Det är idag välbesökt och det är inte konstigt; Träkorset är mycket vackert med sniderier och runt om finns det fler saker att upptäcka. Numera finns det också sittplatser. SVT gjorde ett reportage 2014 om korset och då var inte frågorna besvarade. Nu har de hittat en person som säger att han har rest korset: Han heter Pjotr och är ryss och bodde i Litauen. Korset reste han som tack till alla personer som hjälpt honom här i Värmland. Trävirket från Kaliningrad, och korset skapades av en berömd litauisk konstnär. Korset finns vid stortjärnet i Långserud. Länk till annan webbplats.

båtramp drössviken

Drössviken

I Drössviken vid Glafsfjorden finns ett mysigt vindskydd, grillplats med ved och möjligheter till sjösättning av mindre båtar. Det finns dessutom en bastu som kan bokas på telefon 070-3903651.

hällristningarna på ulvudden

Hällristningen vid Ulvudden

Hällristningen som är den andra kända i Värmland består av minst sju skepp och ett 70-tal skålgropar. Ett nytt skepp hittades hösten 2009. Området är handikappanpassat med ramp för att göra hällristningarna mer tillgängliga. Hällristning är på en yta av 7,1 x 6,4 m, bestående av minst 7 skepp, 3 obestämbara figurer och 70 skålgropar. Ristningarna kan med stor sannolikhet dateras till den yngre bronsåldern och den äldre järnåldern. Skeppen är 45 - 234 cm långa, varav 6 av dubbellinjetyp (eventuellt är ett dessa av trelinjetyp) och 1 av enkellinjetyp. Karta till Ulvudden hittar du här! Länk till annan webbplats.

Vill ni besöka fler fornlämningar? Skriv ut broschyren eller ladda ner , 795 kB, öppnas i nytt fönster. till din mobil "Upptäck forntidens Säffle" - Rundtursförslag

Kontakt
  • Säffle Turistinformation

    Säffle Turistinformation

    Kommunledningskontoret

    0533-68 10 10

    Västra Storgatan 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2021-08-09