Bild
Kontakt

GUNNAR - en dokumentärfilm om fotbollsstjärnan Säffle-Gunnar Andersson

Film
25 september
14:00 - 15:30
Sagabiografen i Säffle

Under 1950-talet var Säffle-Gunnar Andersson en av staden Marseilles stora legender. Kanonskytten har än idag målrekord i Olympique de Marseille med 194 mål på 120 matcher. Fortfarande hyllas Säffle–Gunnar av klubbens supportrar som en av Olympique de Marseilles största spelare genom tiderna.

Gunnar föddes i Arvika och hans väg till Marseille gick via barndomen i Säffle samt fotbollsspelande i både Åmål, Göteborg och Köpenhamn. Gunnar trivdes i det soliga Marseille och trots att Qlympique de Marseille låg på nedre halvan av franska ligan slog han målrekord.

Dokumentären om Gunnar handlar också om förfallet för en man som för snabbt skadades av livet, av hårda slag mot kropp och huvud, och av för mycket Pastis. En man med nonchalant stil, som kom från kylan i norr och som älskade Marseille till döds.

Dokumentären om Gunnar är inspelad i Säffle, Åmål, Paris och Marseille.

Regi: Benjamin Potet, Marseille

Filmen presenteras av Åke Sandberg, professor vid Stockholms Universitet, som har samlat vad som finns skrivet om Gunnar och har intervjuat hans familj, fotbollsspelare och journalister. Åke har tidigare skrivit två böcker om Säffle. I höst börjar han arbetet på en bok om fotbollslegenden.

Eftermiddagen avslutas med eftersnack tillsammans med bl.a Åke Jansson, ungdomsvän till Gunnar och tidigare chefredaktör för Säffle- Tidningen samt Leif Sveder granne och god vän till Gunnar i Arvika.

Läs mer om Gunnar: http://www.akesandberg.se/ Länk till annan webbplats.

Boka dina biljetter: https://saga.saffle.se/chap/bookforestall/ Länk till annan webbplats.

Kontakt
 • Sagabiografen

  Sagabiografen

  Kulturförvaltningen

  0533 68 30 60

  Västra Storgatan 3, Säffle

  Bokning av våra lokaler sker på
  0533-68 30 60 eller på mejl till: saga@saffle.se

Senast uppdaterad • 2022-09-01