Bild
Kontakt

Okeanides och Gallery 1:10, Anna Lidberg

20.06.05-20.09.19

Med Anna Lidbergs installation OKEANIDES skapas en visualisering av vatten genom projektioner. Konstverket består av en artificiell vattenyta med reflektioner av svepande moln och solljus som rör sig i intervaller i samklang med specialkomponerad musik av Jon Ekström.

Okeanider är i den grekiska mytologin en slags nymfer som besjälar naturens olika vattenelement. De sägs vara 3000 till antalet, ett kollektiv av individer som bildar vår världs vattenmassa. De blir i Anna Lidbergs installation en metafor för naturen som något större än oss själva, en betryggande närvaro. Vattnets dubbla natur, som livsnödvändigt och förgörande på samma gång, blir en reflektionsyta för oroliga tankar. Ett försök att acceptera något föränderligt och okänt.

Gallery 1:10 anknyter till tematiken om vattennymfer. Konstnärerna Anna Nordström, Idun Baltzersen och Tilda Lovell har bjudits in av Anna Lidberg att skapa verk i miniatyrformat som förhåller sig innehållsmässigt eller estetiskt till temat. Gallery 1:10 tillfaller Säffle kommun efter utställningen.

Anna Lidberg är från Skoghall, född 1984. I sina verk testar Anna Lidberg samhälleliga och kulturella strukturer, med fokus på makt, offentlighet och förhållandet mellan konst och publik. Lidberg arbetar främst med videoinstallationer, objekt, sociala projekt och offentliga gestaltningsuppdrag. Ett återkommande tema de senaste åren är hur vi människor gemensamt och individuellt ska kunna hantera oro för katastrofer. Oro för fascismens utbredning, antibiotikaresistens, klimatkatastrof eller en pandemi. I hennes installationer görs en ansats för att få betraktaren att känna sig sedd.

Anna Lidberg är också upphovsperson, curator och konstnär till Gallery 1:10, en galleriplattform i miniatyrformat dit andra konstnärer bjuds in att göra konstverk i liten skala. Med Gallery 1:10 vidgas konstscenen som i miniatyrformat kan visas i andra sammanhang, utanför de traditionella konstinstitutionerna.

Konstnären Anna Lidberg vid vattentornet

Kontakt
 • Camilla Bark

  Kultursamordnare

  Kulturkansliet

  0533-68 16 15

  Kanaltorget 3

 • Kulturförvaltningen

  Kulturförvaltningen

  Kulturförvaltningen

  0533-68 16 61

  Kanaltorget 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2024-04-10