Du är här: Start / Nyheter / Information om vårflod i Byälven (uppdaterad)

Information om vårflod i Byälven (uppdaterad)

12/4:

Det är fortsatt kalla nätter vilket gör att snösmältningen går långsamt. I Byälven har vårfloden kommit igång och nivåer och tappningar är stigande. Tappningen från Jössefors kraftverk är ännu inte så hög att det finns någon risk för hög nivå i Glafsfjorden.

Nästa vecka ser värmen ut att komma in med riktigt varma dagar och flera plusgrader på nätterna ända upp i dalafjällen. Med värmen kommer snabbare snösmältning och då marken nu börjar bli mättad med smältvatten rinner allt större delar ut i vattendragen.

Det finns dock inget regn i nuvarande väderprognos för nästa vecka. Det innebär att vattenflödena i de större vattendragen inte kommer nå upp till nivåer som orsakar några problem.

Risken för högre flöden kvarstår om det kommer mycket regn och vårfloden förväntas kulminera en bit in i maj.

13/3:

Fredag 9/3 möttes älvgruppen för Byälven, en sammanslutning där intressenterna runt älven (kommunerna och deras räddningstjänster, dammägare, SMHI och deras norska motsvarighet NVE, Lantbrukarnas Riksförbund, Trafikverket, Sjöfartsverket samt Länsstyrelsen) avhandlar den nytta och de risker som älven medför.

Huvudämnet för mötet var risken för vårflod. Det vi kunde konstatera var att snömängderna är större än normalt men att vädret den kommande tiden blir avgörande för vad som kommer att hända. Med varma dagar och kalla nätter samt lite regn kommer vårfloden att passera närmast obemärkt medan varma nätter och mycket regn kan orsaka en vårflod som påverkar samhället och enskilda mer än normalt. Dammägarna är aktiva genom att bereda plats i sina dammar, något som inte kan ta hand om allt vatten men dämpar vårfloden. I övrigt ser olika samhällsfunktioner över planering och beredskap.

Det du som enskild kan göra om du bor nära vattendraget är att se över ditt hem och dina ägodelar. Om du förut haft problem med vatten i källaren bör du ha förberett att flytta upp viktiga saker samt skaffa en enkel pump. Har du båt eller andra värdesaker uppställda nära vattnet bör du förankra eller flytta dem. Räddningstjänst och andra samhällsfunktioner kommer att bistå vid en översvämning men vid stora problem måste de prioritera samhällsviktig verksamhet som till exempel vårdinrättningar och skolor.

Följ kommunernas och dammägarnas hemsidor för att få mer information om läget.

den 12 april 2018 14:30 Nyhetsarkiv

Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: SHUF

Sidan uppdaterad den 12 april 2018

Lämna synpunkt på sidan