Du är här: Start / Nyheter / Information om vårflod i Byälven

Information om vårflod i Byälven

Fredag 9/3 möttes älvgruppen för Byälven, en sammanslutning där intressenterna runt älven (kommunerna och deras räddningstjänster, dammägare, SMHI och deras norska motsvarighet NVE, Lantbrukarnas Riksförbund, Trafikverket, Sjöfartsverket samt Länsstyrelsen) avhandlar den nytta och de risker som älven medför.

Huvudämnet för mötet var risken för vårflod. Det vi kunde konstatera var att snömängderna är större än normalt men att vädret den kommande tiden blir avgörande för vad som kommer att hända. Med varma dagar och kalla nätter samt lite regn kommer vårfloden att passera närmast obemärkt medan varma nätter och mycket regn kan orsaka en vårflod som påverkar samhället och enskilda mer än normalt. Dammägarna är aktiva genom att bereda plats i sina dammar, något som inte kan ta hand om allt vatten men dämpar vårfloden. I övrigt ser olika samhällsfunktioner över planering och beredskap.

Det du som enskild kan göra om du bor nära vattendraget är att se över ditt hem och dina ägodelar. Om du förut haft problem med vatten i källaren bör du ha förberett att flytta upp viktiga saker samt skaffa en enkel pump. Har du båt eller andra värdesaker uppställda nära vattnet bör du förankra eller flytta dem. Räddningstjänst och andra samhällsfunktioner kommer att bistå vid en översvämning men vid stora problem måste de prioritera samhällsviktig verksamhet som till exempel vårdinrättningar och skolor.

Följ kommunernas och dammägarnas hemsidor för att få mer information om läget.

den 13 mars 2018 09:59 Nyhetsarkiv

Sidan uppdaterad den 13 mars 2018

Lämna synpunkt på sidan