Du är här: Start / Nyheter / Ändrade rutiner för brandberedskapen i Nysäter

Ändrade rutiner för brandberedskapen i Nysäter

Mattias Larsson, Räddningschef i Säffle kommun

Beredskapen för deltidsbrandkåren i Nysäter kan komma att ändras från en jourbaserad beredskap till så kallat räddningsvärn. Onsdag 30 januari kl 18.30 finns Räddningschef i Säffle kommun på plats i Nysäters bygdegård för att informera om skillnaden. Välkomna!

I dag finns ständigt, dygnet runt, året alla dagar, 2 brandmän i beredskap i Nysäter, beredda at rycka ut inom fem minuter från larm. Det vanligaste larmet är larm i Väntan På Ambulans, vilket innebär att Räddningstjänsten larmas på ambulanslarm där patienten bedöms ha ett livshotande tillstånd. Utöver dessa larm är trafikolyckor och bränder de vanligaste larmen.

Räddningsvern kan bli ny lösning

Räddningstjänsten har idag svårt att rekrytera nya brandmän för beredskapstjänstgöring i Nysäter. Den främsta orsaken till detta är att det ställs krav på att brandmannen behöver bo och arbeta inom fem minuter från brandstationen.

Om inte Räddningstjänsten klarar att rekrytera nya brandmän kommer det inte att vara möjligt att hålla ständig beredskap med två brandmän dygnet runt. Räddningstjänsten kommer då att behöva införa frivillig inställelse vid larm vilket innebär att brandstationen blir ett så kallat Räddningsvärn. Det är då inte absolut säkert att det finns någon brandman tillgänglig vid larm, även om erfarenheter från andra kommuner visar att det är mycket sällsynt att det inte kommer någon. Vid alla larm larmas oavsett brandstationen i Säffle tätort. Man kommer alltså alltid att få hjälp, men det vill ta 15-20 minuter längre tid eftersom Säfflekåren har längre resväg.

Andra som har räddningsvärn i vår närhet är bland annat Värmskog.

Välkommen på informationsmöte!

För att informera om yrket som brandman för att förhoppningsvis kunna hitta intresserade män och kvinnor samt för att informera om vad som händer om vi inte lyckas rekrytera nya brandmän så kommer Räddningstjänsten på besök till Nysäters bygdegård onsdag den 30 januari kl 18.30.

den 23 januari 2013 09:06 Nyhetsarkiv

Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: Q6CX

Sidan uppdaterad den 16 september 2015

Lämna synpunkt på sidan