Du är här: Start / Stöd & omsorg / Missbruk/Beroende / Anhörigstöd

Anhörigstöd

Att vara anhörig, vän eller arbetskamrat till någon med alkohol/tablett/ narkotikaproblem kan vara påfrestande. De som finns runt omkring en beroende lider ofta av att se någon som man bryr om sakta förstöra sig själv och sin livssituation. Ibland försämras livskvaliteten allvarligt för såväl parnter som barn, föräldrar, syskon och andra närstående till den som har drogproblem. 

Eftersom den beroende ofta förnekar att det finns ett problem, så kan livssituationen bli mycket besvärlig för alla inblandade.

Många gånger innebär ett liv tillsammans med en missbrukare att du under lång tid sakta flyttat dina gränser. Detta brukar ske gradvis så att du inte märker att det händer förrän det har gått väldigt långt. Att återigen börja sätta gränser och åter börja lyssna till sina egna värderingar kan vara svårt.

Oavsett, vad den som har ett drogproblem väljer att göra, så har du alltid valet att gå din egen väg. Detta är dock lättare att säga än att leva efter.

Du kan inte hindra den missbrukande (i alla fall inte med någon större framgång) från missbruka/droga. Men du kan ställa villkor.

Önskar du stöd och hjälp kan du välja mellan enskilda samtal, anhörigstödsgrupp och/eller prata med andra i en liknande situation via något som heter En bra plats. Du kan också kontakta Al-Anon. För mer information se nedan. 

Du är naturligtvis också välkommen att kontakta någon av oss andra som arbetar på Alkoholpolikliniken om du har frågor och funderingar kring missbruk och beroende.

Enskilda samtal

Samtalen sker med en erfaren samtalspartner och ofta används Carina Bångs självhjälpsmanual som grund. Självhjälpsmanualen kan du även arbeta med på egen hand. http://www.carinacoach.se/bocker_sjalvhjalp.htm

 

Anhörigstödsgrupp

Antal träffar; 6

Tid; ca 2 timmar

Deltagare; max 6-8 personer

Ledare; 1-2 personer

  • Vi lyssnar på varandra.
  • Vi delar tiden.
  • Vi ger inte råd till varandra eller hur andra ska tänka.
  • Ledaren är inte lärare, utan står för strukturen.
  • Vad som sägs i gruppen stannar i gruppen.
  • Var och en får berätta om sin situation, utifrån vad man anser att man vill dela med sig.

0532-77 70 79 - Anhörigstödsgruppen drivs av Ungdoms- och vuxencentralen i Åmål

Allt är kostnadsfritt.

Till höger finner du en broschyr om Anhörigstödsgruppen.

En bra plats

Som anhörig kan man uppleva ett behov av att få råd och stöd, samt att nätverka med andra i liknande situation. Genom något som heter En bra plats öppnas en möjlighet för dig som anhörig att få tillgång till detta, på villkor som passar dig.

Tanken med En bra plats är att genom att träffa andra som upplever liknande känslor av frustation, hopp och förtvivlan, är det lättare att orka vara anhörig.

En bra plats är ett nationellt nätverk, vilket ökar möjligheten att hitta en eller flera anhöriga som är i en liknande situation.

En bra plats är tillgängligt dygnet runt så att du kan gå in där, via dator eller telefon med internetuppkoppling, när det passar dig. Webbtjänsten utvecklas kontinuerligt efter önskemål från deltagarna och det finns en idélåda där du kan ange dina förslag.

För att komma igång behöver du fylla i ett kontaktformulär. Därefter får du ett mail med de uppgifter du behöver. Du väljer själv om du vill vara anonym. Som anhörig kostar det inget att vara med i En bra plats.

Verkar det vara något för dig, klicka här.

Al-Anon i Karlstad

Finns på Herrgårdsgatan 7, måndagar kl. 19.15-20.45.
Aca Karlstad, Norrstrands församlingslokaler, torsdagar lunchmöte kl. 12.00-13.00 samt söndagar kl. 16.00-17.30.

Mer information om Al-Anon finner du här   

Sidan uppdaterad den 15 augusti 2018

Lämna synpunkt på sidan