Att vara brandman

Att arbeta som brandman innebär mycket mer än att släcka bränder. Räddningstjänsten rycker ut vid till exempel trafikolyckor, sjukvårdslarm, sjölarm, kemikalieolyckor, olyckor med farligt gods, djurlivräddning och oljeutsläpp.

Som brandman jobbar man inte bara med utryckning, utan en stor del av arbetet är även förebyggande arbete som t.ex. utbildning och brandskyddskontroller, stationsarbete såsom underhåll av material samt övningar och fysträning. För dig som vill arbeta inom räddningstjänst är viktiga egenskaper god fysik, starkt psyke, stresstålighet, vilja att hjälpa andra människor, social kompetens och förmåga att samarbeta.

Eftersom brandmannayrket är fysiskt krävande ingår konditions- och styrketräning under arbetstid. För en brandman ingår arbete på höga höjder och i trånga utrymmen. Därför bör du inte vara höjdrädd eller lida av klaustrofobi. De flesta räddningstjänster kräver även att du skall vara simkunnig och inneha C-körkort.

Utbildning

Utbildningen till brandman är tvåårig och heter Skydd Mot Olyckor. Den finns på Sandö (söder om Kramfors) och Revinge (norr om Lund) och är under MSB:s ansvar. Under en av terminerna under SMO är eleven ute på praktik på någon av Sveriges brandstationer.

Mer information om utbildningen finner du via länkarna i högerspalten.

Sidan uppdaterad den 26 oktober 2017

Lämna synpunkt på sidan