Du är här: Start / Näringsliv & arbete / Feriepraktik / Frågor och svar

Frågor och svar

Vem får söka feriepraktik?
För att kunna söka feriepraktiken krävs det att du är folkbokförd i Säffle Kommun och är född antingen 2002 eller 2003. Om du är asylsökande behöver du ha ett AT-UND på punkt 7 på ditt LMA-kort.

När kan man ansöka om feriepraktik för 2019?
Ansökan öppnar 19 mars och sista ansökningsdag är 12 april.

Vilka perioder kan man ansöka om?
Period 1: 17/6 - 5/7 och period 2: 8/7 - 26/7.

Är alla sökande garanterade feriepraktik?
Nej, tyvärr kan vi inte garantera att alla som söker feriepraktik får en plats.

Jag har inte fått något bekräftelsemejl, varför inte?
Kolla om mejlet har hamnat i din skräppost. Om du misstänker du att du angett en felaktik mejladress i din ansökan kan du skicka ett mejl till feriepraktik@saffle.se med den nya adressen, så korrigerar feriesamordnare så fort som möjligt.

Kan jag välja var jag vill göra min praktik?
I din ansökan kan du ange önskemål av bransch och geografiskt läge, men du kommer inte kunna önska en specifik arbetsplats. Vi kan inte garantera att du får det du önskar, men vi gör vårt bästa.

Jag bor utanför Säffles tätort och vill ha praktik på min hemort, hur gör jag då?
I din ansökan kan du välja vilka orter du önskar jobba i och som du kan ta dig till. Om vi inte har några praktikplatser på din hemort eller om de har gått till någon annan kommer du att erbjudas en plats på annan ort.

Jag har fått en feriepraktikplats i en annan kommundel än min hemort, hur gör jag då?
Säffle kommun som arbetsgivare har inte möjlighet att stå för några resekostnader till och från feriepraktikplatsen. Det är upp till vardera sökande att redan vid ansökan se över vilka möjligheter man har att transportera sig till respektive område.  

Kan jag hitta en egen feriepraktikplats?
Nej, du kan ha önskemål men det måste vara någon av de platser vi har att erbjuda.

Hur går urvalet till?
Säffle Kommun använder sig av ett datorverktyg som utför ett slumpmässigt urval, i möjligaste mån utefter de önskemål du angett i din ansökan.  

Kan jag byta feriepraktikplats?
För att det ska vara aktuellt att byta feriepraktikplats krävs att det inträffat en mycket allvarlig incident. Om du inte trivs på din feriepraktikplats ska du i första hand prata med din handledare. Du kan även mejla feriesamordnaren på feriepraktik@saffle.se

Måste jag ha ett utdrag från belastningsregistret?
Ska du vara på en arbetsplats som arbetar med barn t.ex. skola/barnomsorg, kostenheten eller LSS så är det ett lagkrav. Ett utdrag beställer du enkelt via polismyndighetens hemsida. Se till att beställa detta i god tid så att du kan visa upp utdraget första dagen.

Jag kan inte komma på avtalssigneringen, hur gör jag?
Kan du inte komma den dag du är kallad att skriva ditt anställningsavtal kontaktar du feriesamordnaren på feriepraktik@saffle.se.

Hur kommer mina arbetstider se ut?
Under en ferieperiod får man som mest arbeta totalt 90 timmar, och som ungdom får du som mest arbeta 8 timmar per dag. Exakta arbetstider får du reda på av din handledare första dagen. Hur arbetet är upplagt kan skilja sig från praktikplats till praktikplats.

Vad gäller för lunchrast under min feriepraktik?
Som ungdom bör du inte jobba längre än 4 och en halv timme utan en sammanhängande rast på minst 30 minuter. Tiden för lunchrast kommer du överens om med din handledare.

Behöver jag jobba på midsommarafton?
Nej, det behöver du inte göra. Istället kommer du få jobba in timmarna andra dagar under perioden.

Hur gör jag om jag behöver vara ledig en dag?
Behöver du vara ledig ska du i god tid prata med din handledare på praktikplatsen för att komma överens om det går bra. Du får ingen lön för de dagar du är ledig.

Vad får man i lön?
Lön är i dagsläget inte fastställt.

När betalas lönen ut?
Du bör få din lön månaden efter att du har jobbat färdigt din period. Jobbar du tre veckor i juli får du alltså din lön utbetald i augusti.

Måste jag betala skatt?
Om din totala inkomst 2019 understiger 19 247 kronor kommer du få möjligheten att fylla i en blankett för skattejämkning. Du behöver då inte betala skatt för de pengar du tjänar.

Vem kontaktar jag om jag fått fel lön?
Kontakta feriesamordnaren på feriepraktik@saffle.se, så blir du hänvisad vidare till rätt person.

Sidan uppdaterad den 25 februari 2019

Lämna synpunkt på sidan