Du är här: Start / Uppleva & göra / Medborgarhuset / Nyheter / En dag på Medis-av Cornelia Jansson

En dag på Medis-av Cornelia Jansson

Cornelia Jansson hade sin praktik här på Medis. Hon skrev en text om hur en dag på Medis kan se ut.

Ett stort tack till Cornelia för den fina texten och ett bra jobb på praktiken.

Hoppas vi ses snart igen. 

 En vanlig dag på Medis

 Om du bor i eller någon gång har bott i Säffle, är jag alldeles säker på att du någon gång besökt medborgarhuset. Antingen på en teater, en dansföreställning, bingo eller bara hämtat ut biljetter till en vän eller släkting. De som varit här tror jag med största sannolikhet har besökt Medis under kvällstid, när arbetet slutat och teatersalarna har slått upp sina dörrar för att välkommna besökarna till föreställning. Men jag tror inte att det är lika många av alla säfflebor som har besökt Medis under en helt vanlig dag. När foajen inte är proppfull med människor, eller när logerna står tomma. Jag fick chansen att se hur en vanlig vardag på medis ser ut bakom kulliserna, och den upplevelsen tänkte jag idag dela med mig av.

 Jag går i årskurs 8 på Tegnerskolan i Säffle, och jag har under vecka 17 haft min prao. Jag valde att ha min prao på kulturkansliet, och har fått se hur anordningen av kulturella projekt i Säffle planeras och genomförs. Men jag har också fått besöka de olika verksamheter som kulturkansliet sammarbetar med. Detta har varit en mycket lärorik och rolig vecka. Flera av de ställen jag fått besöka under en arbetsdag tror jag många har besökt, och vet hur arbetet fungerar på, tex. biblioteket. Men jag fick också möjligheten att spendera en dag på Medborgarhuset och se hur en vanlig arbetsdag ser ut där. Jag tror att Medis är en sådan plats som inte lika många av Säffles invånare har besökt på dagstid. Många kanske inte ens vet att det är öppet under dagen, när teatersalen står tom. Men det är något som jag nu har gjort.

Innan jag kom dit hade jag inte en aning om vad man arbetade med under dagarna. Den enda erfarenheten av arbetet på Medis jag hade, var de genrep och föreställningar jag varit delaktig i genom Säffles musikskola. Men förutom det visste jag ingenting. Så när jag under morgonen anlädde till Medis var jag väldigt förväntans full.

Det första jag möts av när jag kliver in på kontoret är den välbekanta doften av huset som jag så väl känner igen från alla genrep och föreställningar. Det är som att doften av huset alltid bär med sig en känsla av spänning och nervositet, för man vet att varje gång man kommer hit får man uppleva något nytt. Så är det iallafall för mig. Som på vilken arbetsplats som helst börjas dagen med kaffe och jag får lära känna de som arbetar. Det jobbar inte många på kontoret, så det tar inte lång tid innan man bekantat sig med varandra.

Jag känner mig direkt välkommen och blir snabbt meddragen in i disskusioner och får vara med och tycka till. De låter mig bli en del av arbetet, och bara på den tiden fram tills lunch har jag fått lära mig mycket nytt och fått prova på flera nya saker.                       Flera nya ansikten dyker upp under dagens gång. Både från vaktmästare som håller ordning i huset och gör i ordning för eftermiddagens och kvällens gäster, och från andra personer som arbetar med verksameten. Det är både lärare jag känner igen från musikskolan, men även personer som jobbar med allt det arbete som ska göras innan en föreställning.

Man planerar mycket för de nya mässor som Medis ska arrangera, och jobbar även med arbetet från de mässor som varit. Under april hölls den välbesökta Jakt & Fiske mässan, så nu ska räkningar och tackbrev skickas ut till alla medverkande. Men man planerar också för nästa mässa som kommer hållas under Vänerveckan  i början av september, och detta är något jag får vara med och arbeta med. Utställare ska kontaktas, och många mail och samtal tas imot och skickas iväg. Det är  mycket som ska planeras innan en sådan stor tillställning, så det gäller att börja tidigt.

Flera personer kommer under dagens gång in och bokar eller hämtar biljetter till de olika föreställningar och föreläsningar som medborgarhuset anordnar under våren. Men det är inte bara biljetter som ska säljas till en föreställning. Det är mycket som ska fixas.

Matmenyer ska placeras in och datum ska bokas. Men förutom föreställningar, är det många andra saker som de som jobbar på medis är med och planerar. Saker som många nog inte tänker på. Till exempel ska det planeras för skolavslutningar, både för högstadiet och gymnasiet. Även där ska det fixas matmenyer, lokal, dukningar och bord. Därför samarbetar man mycket med andra verksamheter. Detta var något som jag under dagen fick se extra tydligt. Just den dagen  jag var på plats på medis skulle PRO ha ett föreningsmöte i Rotundan, och Putte Grötting skulle hålla vårtal. Jag fick även uppgiften att läsa upp en vårdikt för medlemmara i föreningen. Dagen efter höll man även shack4an i Rotundan, där man sammlade Säffle kommuns fjärdeklassare. Detta är bara några av de många saker som Medis arbetar med, och som jag varit med och fått ta del av.

För mig har det varit en väldigt rolig upplevelse att se hur lokalerna på Medis används och vad man arbetar med under dagarna. Jag tycker att det är kul att se hur mycket arbete det krävs innan  man kan anordna en mässa eller sätta upp en föreställning. Att se allt det arbetet har för mig varit en mycket lärorik upplevelse, som  jag kommer minnas länge.

Därför vill jag nu tacka de som arbetar på medis för att de lät mig se hur arbetet går till och för all den nya kunskap jag bär med mig efter dessa dagar. Ett speciellt tacka till Putte, Helena och Sofia för att ni var villiga att ta emot mig.

Av: Cornelia Jansson 8G Tegnerskolan

den 19 maj 2017 15:07 Nyhetsarkiv

Sidan uppdaterad den 19 maj 2017

Lämna synpunkt på sidan