Du är här: Start / Uppleva & göra

Mycket att uppleva i Säffle

Under fritid & idrott hittar du allt från natur och parker,  fritidsaktiviteter och föreningsliv. Här hittar du även till kommunens olika anläggningar och bokning av dessa.

Kommunen har ett rikt utbud av musik, konst, hantverk, litteratur, dans och andra kulturyttringar. På Destination Säffle kan du ta del av aktuella evenemang, aktiviteter, sevärdheter och boenden i vår kommun. Vi är övertygade om att kultur- och fritidsaktiviteter berik ar människors välbefinnande och gör gott för både kropp och själ. 

 


   

Karin Björquist-utställning på Medborgarhuset

Formgivaren och keramikern Karin Björquist föddes i Säffle 1927. Efter studier vid Konstfack 1945-1950 anställdes Karin som formgivare och konstnär på Gustavsbergs porslinsfabrik där hon var verksam fram till 1994. På Gustavsberg var hon även konstnärlig ledare mellan 1981-1986. 

Karin Björquist formgav cirka 20 serviser, bland dessa är Svart ruter (1953), Vardag (1953) och Kobolt (1958) några av dem. Hon är känd för att ha gjort koppar som är greppvänliga och funktionella. 1991 tog hon fram Nobelservisen till Nobelstiftelsens 90-årsfirande.  Hon har även formgivit en del offentliga utsmyckningar så som Mariatorgets tunnelbanestation och även den keramiska mosaiken som hänger i entrén på Medborgarhuset  i Säffle. Karin Björquist utförde flera beställningsjobb till KF´s lokaler i Sverige, mosaiken på Medborgarhuset är en av få bevarade. 

Utställningen som finns i foajén på Medborgarhuset öppnades den 4 oktober 2018 och där finns många av hennes serviser, vaser och skålar representerade. 

I december 2018 så finns det möjlighet att få en guidad visning av utställningen.

  • 5 december            kl 11.00
  • 12 december          kl 11.00
  • 19 december          kl 11.00

Ca 20 minuter guidning av Karin Björquists utställning. Vi bjuder på kaffe och kaka. Guidningen är öppen för allmänheten och ingen anmälan behövs.

 

Utställning på biblioteket

Tovat, stickat, vävt

Britt-Marie Gjersöe
Vantar, mössor, strumpor

Mona Holmedahl
Trasmattor

Utställning i bibliotekets glasmontrar i januari.

 

Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: M3RX

Sidan uppdaterad den 10 januari 2019

Lämna synpunkt på sidan