Du är här: Start / Uppleva & göra

Mycket att uppleva i Säffle

Under fritid & idrott hittar du allt från natur och parker,  fritidsaktiviteter och föreningsliv. Här hittar du även till kommunens olika anläggningar och bokning av dessa.

Kommunen har ett rikt utbud av musik, konst, hantverk, litteratur, dans och andra kulturyttringar. På Destination Säffle kan du ta del av aktuella evenemang, aktiviteter, sevärdheter och boenden i vår kommun. Vi är övertygade om att kultur- och fritidsaktiviteter berik ar människors välbefinnande och gör gott för både kropp och själ. 

 


Vattentornet i Säffle - kulturarv möter samtidskonst 

Sommarens första utställning i Vattentornet är en platsspecifik installation som skapad av konstnären Gunilla Bandolin. 
 
19.06.15-19.08.24
Gunilla Bandolin
Flyttfåglar
Öppet onsdag –lördag kl 11-15
Vernissage lörd. 15 juni kl. 11. Invigningstal av Dag Rogne. Konstnären är på plats och berättar om sitt verk.

Utställningen The Ringing Forest är ett multimediaverk av konstnären Juan del Gado.

19.09.06-19.10.06
Juan del Gado
The Ringing Forest
Öppet lördag-söndag kl 11-15

 

Karin Björquist-utställning på Medborgarhuset

Formgivaren och keramikern Karin Björquist föddes i Säffle 1927. Efter studier vid Konstfack 1945-1950 anställdes Karin som formgivare och konstnär på Gustavsbergs porslinsfabrik där hon var verksam fram till 1994. På Gustavsberg var hon även konstnärlig ledare mellan 1981-1986. 

Karin Björquist formgav cirka 20 serviser, bland dessa är Svart ruter (1953), Vardag (1953) och Kobolt (1958) några av dem. Hon är känd för att ha gjort koppar som är greppvänliga och funktionella. 1991 tog hon fram Nobelservisen till Nobelstiftelsens 90-årsfirande.  Hon har även formgivit en del offentliga utsmyckningar så som Mariatorgets tunnelbanestation och även den keramiska mosaiken som hänger i entrén på Medborgarhuset  i Säffle. Karin Björquist utförde flera beställningsjobb till KF´s lokaler i Sverige, mosaiken på Medborgarhuset är en av få bevarade. 

Utställningen som finns i foajén på Medborgarhuset öppnades den 4 oktober 2018 och där finns många av hennes serviser, vaser och skålar representerade. 

 

Bibliotekets nya bokhus för turister!

Eivor Karlsson visar ett av bibliotekets nya bokhus - det på Duse Camping.

 

Är man ute på semester och campar eller åker båt i Säffle och blir sugen på att läsa en bok men har ingen lätt tillhands så har biblioteket nu lösningen!
För andra året i rad finns nämligen så kallade Bokhus utplacerade på tre ställen i kommunen.
 

– Vi har fått jättefin respons på det här initiativet, säger Eivor Karlsson på biblioteket som håller i projektet med bokhusen. Vi märker verkligen att de används!  

– Vi har i år bokhus utplacerade på Duse Camping, vid gästhamnen i Säffle och på Eknäs ´camping. Vi har både vuxen- och barnböcker och även en del tidskrifter i husen. 

Tanken är att det ska vara lätt och enkelt att låna. Det behövs inget lånekort eller registrering när man lånar utan man plockar hel enkelt till sig det man vil läsa.
När man sedan har läst klart är det bara att lämna tillbaka i något av bokhusen eller på något annat bibliotek i Värmland. 

Bokhusen är fyllda med böcker och tidskrifter från midsommar till mitten av september. 

– Bokhusen har verkligen blivit en framgång, säger Eivor Karlsson. De är dessutom fint byggda av elever från Herrgårdsgymnasiet i Säffle som en del av undervisningen.
För inte länge sedan fick vi ett mail från en besökare på Ekenäs som var mycket nöjd och tyckte att satsningen på bokhus var en mycket bra idé!

.

Sidan uppdaterad den 2 juli 2019

Lämna synpunkt på sidan