Du är här: Start / Kris & säkerhet / Om olyckan är framme / Blödningar

Att stoppa en blödning

Om en person blöder kraftigt från ett sår måste blödningen stoppas så snart som möjligt. Större blödningar kan nämligen leda till att den skadade drabbas av blödningschock och blir medvetslös. En person som redan förlorat mycket blod behöver allt blod som finns kvar i kroppen till hjärtat och hjärnan. Därför är det bra att lägga upp benen i högläge.

Tillvägagångsätt för att stoppa en blödning beror på vilken typ av blödning det är:

  • Sprutande eller pulserande blödning: En sådan blödning stoppas lättast genom högläge och tryckförband. Börja med att hålla ihop sårkanterna så att blödningen stannar upp tillfälligt. Lägg därefter på något hårt (till exempel en bandagerulle) som tryck. Sedan lindar du ett bandage eller en linda (går även bra med en tröja eller liknande) runt skadan för att behålla trycket på såret. Placera såret i högläge och ring efter ambulans.
  • Långsamt rinnande blödning: Tvätta såret med tvål och vatten. Lägg därefter på ett tryckförband och håll den skadade delen i högläge.
  • Svagt sipprande blödning: Sådana här brukar lufttorka (koagulera). Tvätta såret och håll det borta från smuts och bakterier.

Se Vårdguidens film om hur man stoppar blödningar

Se till att en person som haft en större blödning håller sig varm och trygg. Låt honom/henne ligga ner med benen i högläge. Ge aldrig något att dricka efter som det finns stor risk för kräkningar.

Sidan uppdaterad den 26 oktober 2017

Lämna synpunkt på sidan