Du är här: Start / Bygga, bo & miljö / Energi- och klimatrådgivning / Laddstationsguide

Laddstationsguide

 

Att köra en elbil eller en laddhybrid är bättre för miljön. De är tystare, har en mer effektiv motor och kostar mycket mindre att köra en en bensin- eller dieselbil. En elbil är en bil som endast använder elmotor för framdrift och vars batter laddas från elnätet. 
En laddhybridbil har två olika sorters motorer, varav den ena är en elmotor vars batteri laddas via en extern kabel från elnätet
Här hittar du mer information om elbilar

 

Olika typer av laddning

En normalladdning sker i en laddbox med lägre effekt som kan sättas på väggen eller på en stolpe. Den tar cirka 6-8 timmar att ladda från tomt till fullt batteri. Laddningen sker exempelvis i hemmet över natten eller på arbetsplatsen under dagen.

En semisnabb laddare har ofta två uttag och tar 30 minuter till 2 timmar att ladda från tomt till fullt batteri. Den är ett bra alternativ när fler ska kunna ladda, exempelvis vid shoppingcenter eller restauranger.

Snabbladdning sker med hög effekt och tar ca 20- 30 minuter att ladda från tomt till fullt batteri. Snabbladdningsstationer är ideala vid motorvägar och kan jämföras med bensinstationer där bilföraren kan köpa lättare mat, fika, tidningar och utföra enkel service på sin bil.

Här finns nyttig information om hur du laddar din elbil!

 

Olika typer av kontakter till ditt fordon

Det finns olika kontakter för laddbara fordon. Generellt så gäller följande: Typ 1 och Typ 2 är kontakter för normalladdning (semisnabbladdning räknas som normalladdning) medan CCS- och CHAdeMO- kontakter används för snabbladdning.
EU-standard är Typ 2 för normalladdning och CCS för snabbladdning. Följer man denna standard så gör man rätt. Rent tekniskt så går det att ladda direkt från ett vägguttag, men det rekommenderas inte eftersom det är risk för slitage, överhettning och brand. Det finns olika säkerhetsnivåer, Mode 3 är EU- standard.

Nedan ser du de olika kontakter som kan förekomma på en elbil.

Vill du läsa mer om de olika kontakterna kan du göra det här!

 

Tesla superchargers
Tesla är en amerikansk tillverkare av elbilar och de har utvecklat en egen standard för snabbladdning. Endast Tesla själva tillverkar och installerar dessa superchargers.
På denna sida hittar du information om Tesla supercharger!

 

Här kan du ladda din bil i Säffle kommun!

Du kan även söka laddstationer här!

 

Vill du ha information om hur du betalar, gör du det enkelt genom att ladda ner en app. Mer information om detta hittar du här!

 

Här har du ett exempel på hur laddstationerna ser ut i Säffle kommun

 

All information om laddning, kontakter och hur du går tillväga ser du här!

Sidan uppdaterad den 6 december 2018

Lämna synpunkt på sidan