Du är här: Start / Bygga, bo & miljö / Djur och husdjur

Djur och husdjur

Du som har husdjur berörs av flera olika regler.

Du behöver inte kommunens tillstånd för sällskapsdjur. Däremot gäller tillståndsplikten inom detaljplanerat område för nötkreatur, häst, get, får, eller svin samt sådant pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur.

Vilka djur är sällskapsdjur?
Fjäderfä och pälsdjur kan förenklat sägas vara sällskapsdjur om de hålls inomhus i bostaden. Antalet djur kan även ha betydelse, och vissa undantag finns, tex för hundhållning utomhus. Kontakta kommunen om du är osäker. Kommunen kan ställa krav på särskilda villkor för djurhållningen.
Även för att hålla orm inom detaljpan behövs kommunens tillstånd.

Hundar
För hundar gäller koppeltvång och badförbud på allmänna badplatser. Polisen har tillsynen och ska kontaktas om man träffar på lösspringande hundar.

Djur som stör
Som djurägare ska du hålla dina djur så att det inte uppstår olägenheter för andra, t ex hundar som skäller eller katter som uppehåller sig eller förorenar på granntomter kan vara störande.
Kontakta i första hand djurägaren om du är störd, oftast kan man ganska enkelt hitta en lösning på problemen. Du kan även vända dig till kommunen som eventuellt kan ställa krav på rättelse om störningen är så allvarlig att den kan bedömas som en olägenhet för människors hälsa.

Djurskyddskontroll
Djurskyddslagens bestämmelser gäller för alla djurägare. Att reglerna följs kontrolleras sedan 2009 av länsstyrelsen. För viss djurhållning kan du även behöva länsstyrelsens tillstånd.

Sidan uppdaterad den 23 augusti 2017

Lämna synpunkt på sidan