En modern skola - nu som då

Historien om Säffle östra folkskola börjar hösten 1936. Man ville bygga en ny skola i Säffle-By socken och den bästa platsen skulle vara kvarteret Dungen. En arkitekttävling utlystes och den skulle pågå i två år innan man kunde välja bland de 104 förslag som inkommit när tävlingen var slut. Det vinnande förslaget hade ritats av de två stockholmsarkitekterna Gunnar Wejke och Kjell Ödén.
 
I maj 1939 gav fullmäktige byggnadstillstånd för den nya skolan. Som kuriosa kan nämnas att det ursprungliga byggnadstillståndet inte gällde den del av skolan där gymnastiksalen och toaletterna finns, utan endast den del som innehöll lektionssalar och matsal. Det skulle dröja ända fram till februari 1948 innan byggnadstillståndet kunde utökas till att gälla alla byggnader. Den 21 juli 1947 togs det första spadtaget för den nya skolan. Byggmästare var Arvid Nilsson och under hans ledning sysselsatte bygget mellan femtio och sextio man.

Lagom till höstterminen 1949 kunde den nya skolan tas i bruk. Prislappen på bygget slutade på cirka 1,5 miljoner kronor, vilket var en stor summa på den
tiden, idag bara en bråkdel av vad renoveringen och ombyggnaden av skolan kostat. 1949 beskrevs den nya skolan som ett under av modernitet med matbespisning och toaletter inomhus. Skolan rönte stort intresse landet runt, och det var många människor som vallfärdade till Säffle för att titta på den nya skolan, som då räknades till en av Sveriges modernaste byggnader.

Skolan innehåller idag många konstföremål. Till de ursprungliga hör den mäktiga väggmosaiken över entrédörrarna och mosaiktavlan inne i foajén med den tillhörande dryckesfontänen. Dessa konstverk, tillsammans med den handslipade glasväggen, är skapade av konstnären Nisse Zetterberg.

Ombyggnaden och renoveringen av Tingvallaskolan inleddes under hösten 2003, då skolan efter fem decennier var i rejält behov av en ansiktslyftning. Klara arkitektbyrå i Karlstad står bakom utformningen av den "nya" Tingvallaskolan. Den här gången uppgår kostnaden av renoveringen till 27 miljoner kronor. Resultatet har blivit en skola som nu, liksom i dess barndom, präglas av det funktionella, det tidlösa, det eleganta. Och med alla historiska fakta i bakhuvudet kan man säga att Tingvallaskolan är Sveriges modernaste skola, igen....

Sidan uppdaterad den 15 november 2018

Lämna synpunkt på sidan