Bild
Kontakt

Säffle stadshus

1954 - nästan tre år efter att Säffle fick sina stadsprivilegier - stod ett modernt förvaltningshus färdigt för invigning. Det nybyggda stadshuset imponerade och väckte till och med viss avundsjuka. - Nu talar vi inte om det. Nu skall vi bara vara glada, svarade den ledande politikern P-A Skoglund på en näsvis fråga om byggkostnaden.

Byggnaden var inte bara efter dåtidens förhållanden mycket rymlig. Den fick också en konstnärlig utsmyckning som håller än i dag.

På fasaden mot Kanaltorget finns reliefen "Älven och staden" av Stig Blomberg. På torget utanför finns fontänen med den ständigt musicerande "Näcken" av säffleskulptören Vitalis Gustafsson.
Också möblerna i byggnaden valdes med stor omsorg. Säffle kunde på den tiden stoltsera med ett flertal framstående möbelfabrikanter. Möblerna i Stadshuset är levererade av Bröderna Jakobssons träindustrier och formgivna av företagets egna designers.

Ståtlig insida med påkostade detaljer

Byggnadens interiör har successivt förändrats under de dryga 50 år huset varit i bruk. Men det mesta av den allt mer uppskattade 50-talsarkitekturen är fullt synlig, t.ex. det vackert välvda trapphuset och den pampiga fullmäktigesalen med de eleganta armaturerna i venetiansk design. Däremot har de sparsmakade och tidstypiska takmålningarna i Trätäljarummet och Ölserudsrummmet blivit delvis övertäckta av stilvidriga men förhoppningsvis ändamålsenliga armaturer.

Intarsia berättar historien om Säffle

Bland det mest anslående i stadshuset är Rudolf Perssons magnifika intarsia där Säfflebygdens historia framställs. Längst till höger finns Millesviks kyrka. Det var i Millesvik f.d. nationalskalden Tegnér bodde i sin barndom. Scenen Nattvardsgästerna i högra kanten är hämtad från hans diktning. Även By kyrka med sitt karaktäristiska torn finns med på bilden.

Man ser också ett vikingaskepp - och mitt i bilden bygdens urfader Olof Trätälja i fullt arbete. Bilderna ifrån historien anger kopplingen mellan forntiden och den unga industristaden utveckling, som symboliseras av rykande skorstenar och fabriksbyggnader, t.ex. Bruceverkstaden till vänster om klockstapeln (numera riven och endast bevarad i bild). Det var i Bruceverkstaden den världsberömda kultändaren Sefflemotorn tillverkades.

Längst till vänster står en konstnär och målar. Den bilden föreställer Otto Hesselbom - en av Sveriges mest framstående landskapsmålare. Han bodde under senare delen av sitt liv uppe vid Sifhällaparken i Säffle.

Kontakt
 • Säffle kommun

  Säffle kommun

  Kommunledningskontoret

  0533-68 10 00

  Kanaltorget 1, Säffle

 • Kommunstyrelsen

  Kommunstyrelsen

  Kanslienheten

  0533-68 15 05

  Kanaltorget 1, Säffle

Senast uppdaterad • 2020-01-28