Platsutveckling som stärker landsbygden
I projektet ABC - Across Border Collaboration arbetar vi med att öka den lokala samverkan för att skapa en attraktiv och konkurrensstark landsbygd.
I projektet Across Border Collaboration arbetar tre svenska och fyra norska gränskommuner med gemensamma platsutmaningar. Det övergripande målet för projektet är att skapa en starkare gränsregion genom lärande och samverkan över gränser i syfte att utveckla platser både som lokalsamhällen och destinationer.
Projektet använder den s k LID-modellen som verktyg för att stärka lärandet hos företag, föreningar och offentliga organisationer i gränsregionen. Projektet finansieras av Interreg Sverige-Norge, Europeiska regionala utvecklingsfonden.
- Projekttid: Maj 2023 - april 2025
- Medverkande kommuner: Säffle, Torsby och Årjäng samt Aremark, Aurskog-Høland, Marker och Grue i Norge
- Beviljade EU-medel: 3,3 miljoner kronor
Kontakt Sverige
Renée Eklöf, Säffle kommun, +46 533 68 13 23
Kontakt Norge
Vidar Østenby, Marker Kommune, : +47 922 40 932
Vad är LID-modellen?
LID – Local Improvement District går ut på att offentliga och privata aktörer organiserar sig kring en gemensam utmaning på en geografiskt avgränsad plats så som en stadskärna, centrumområde eller landsbygd.
Man bestämmer gemensamma mål baserade på platsens behov och skapar en handlingsplan med aktiviteter som alla aktörer finansierar tillsammans. Aktiviteterna kan vara allt från att rusta upp gator och torg till att skapa trygghet och ordna lokala evenemang.
För fastighetsägare och butiker är det viktigt att området känns tryggt och välskött, eftersom det påverkar både fastighetsvärden och kundflödet. Problem som otrygghet kan dock vara svåra att lösa ensam, och här kan LID-modellen hjälpa genom att organisera samarbete mellan kommun, företag och föreningar.
Modellen ger lokalbefolkningen möjlighet att påverka och förverkliga idéer som annars hade varit svåra att genomföra på egen hand.
Med de lokala handlingsplanerna arbetar projektkommunerna för att göra sina platser mer attraktiva att etablera sig, bo och besöka. Här kommer en sammanfattning om genomförda LID-aktiviteter.
- Säffle kommun har fokuserat på samarbeten kring trygghet i centrum. Projektet har lett till samarbeten mellan köpmannaföreningen, fastighetsägarna och polisen. En trygghetsöverenskommelse har tecknats. Säffle har arrangerat julmarknad och städdagar, som engagerar invånare och fyller tomma lokaler med nya idéer och verksamheter.
- Årjängs kommun Årjängs företagarförening (ÅFF) har bildats och har samlat företagare, fastighetsägare och centrumhandeln för att utveckla Årjängs centrum. Genom samarbete har riktlinjer för trygghet och trivsel skapats, och evenemang som julmarknad, sommargata, hållbarhetsmässa och vårmarknad har arrangerats för att stärka gemenskapen.
- Torsby och Grue kommun har tillsammans utformat en ny LID-plan för att utveckla Finnskogen, främja gränsöverskridande lärande och stärka föreningslivet. Träffar mellan kommunernas kultur- och arbetsmarknadsavdelningar har lett till gemensamma aktiviteter som digitala utvecklingsprojekt för Finnskogen och planering av ett Game Jam-event. Samarbetet omfattar även marknadsföring av vandringsleder, cykelvägar och åkervägar som sträcker sig över gränsen.
- Marker kommun har förbättrat offentliga mötesplatser i centrum och uppgraderat friluftsområdet Tangen, inklusive strandpromenaden. De har också stöttat utvecklingen av konceptet "Destinasjon Ørje", som fokuserar på boende och aktiviteter för att stärka områdets attraktionskraft.
- Aurskog-Høland kommun har med utgångspunkt i tidigare projektplaner satsat på att skapa en social mötesplats i Løken. Genom samarbete med lokala företag och föreningar utvecklas en park som ska göra Løken mer attraktiv för invånare och besökare.
- Aremark kommun I Aremark har LID-projektet bidragit till utvecklingen av sluseområdet Strømsfoss. Lokala aktörer har enats om ett samarbete för att utveckla området som en turistdestination, och medel har samlats in för att restaurera ett av de centrala byggnaderna.
Mer information
Håll utkik efter ny information om projektet här. Vi uppdaterar löpande om de projektaktiviteter som genomförs.
Under projektet genomför vi en rad aktiviteter både lokalt och tillsammans över kommun- och landsgränsen.
- Game jam, ett event för norska och svenska spelutvecklare med målet att utveckla en app om Finnskogen. Torsby och Grue kommun (maj 2024)
- En besöksundersökning kring destinationsutveckling i Marker kommun (juli 2024)
- Gemensam föreningsweb i Säffle kommun
- Press- och produktionsresa med influencers och besöksnäringsaktörer i vår gränsregion. Materialet kommer användas till ett marknadsföringskoncept för att stärka vår gränsregion och binda samman norsk och svensk besöksnäring (augusti 2024)
- Hållbar stads- och destinationsutveckling, digital föreläsning för företagare i alla projektkommuner (november 2024)
- Tryggare tillsammans, Hyresgästträff tillsammans med fastighetsägarna i Säffle kommun (november 2024)
Den första perioden av ABC-projektet har genomförts och denna inledande fas har präglats av planering och beslutsfattande.
Den 17 augusti arrangerades en kick-off för projektkommunerna i syfte att besluta kring vilka aktiviteter som ska genomföras inom ramen för respektive arbetspaket. Eftersom alla platser har liknande utmaningar och möjligheter var diskussionerna givande samtidigt som det var utmanande att bli tillräckligt konkreta och enas under mötet.
För att övervinna detta stadium implementerades en ny arbetsmetod där mindre temagrupper bildades för att diskutera och lägga fram förslag till hela projektgruppen, likt ett arbetsutskott. Denna process har nu gett gruppen tillräckligt med klarhet och enighet för att påbörja gränsöverskridande aktiviteter under 2024.
Projektet kommer bland annat att arrangera gränsöverskridande tematräffar under året för att stärka kompetensen bland små- och medelstora företag samt föreningar. Den första träffen kommer att ha temat storytelling och marknadsföring och är planerad att hållas i maj 2024.
Den andra perioden av ABC-projektet har genomförts och flera gränsöverskridande samarbeten har startats.
Projektet har under delperiod 2 engagerat 146 deltagare som representerat 92 organisationer på båda sidor gränsen. Vilket indikerar god utveckling och starkt engagemang särskilt vad gäller samverkan organisationer mellan.
Projektet har skapat arenor för gränsöverskridande träffar, samarbeten och lärande inom teman som:
- Gemenskap och samverkan
- Centrumutveckling
- Hållbar besöksnäring
- Värdskap, produkt- och varumärkesutveckling för besöksnäring
- Erfarenhetsutbyte mellan svenska och norska företag
- Digital utveckling och lärande om Finnskogen
Deltagare från föreningar, företag, kommuner, myndighetsrepresentanter, markägare, fastighetsägare, researrangörer och politiker har medverkat vilket har resulterat i gemensamma förhållningssätt, ökad kunskap om LID, mer kunskap om varandras verksamheter, innovativa idéer och uppstart av nya samarbeten.
Vi ser hur projektet bidrar till flera gränsöverskridande mervärden i form av nystartade samarbeten och en ökad kännedom om varandra. Vår förhoppning är en starkare, robustare och mer attraktiv gränsregion att etablera sig i, flytta till eller besöka.
Ett gränsregionalt marknadsföringskoncept
Projektet arbetar med att ta fram ett koncept som ska skapa ett ökat intresse för gränsområdet och våra kommuner som resmål och attraktiv plats. Projektet har landat i konceptet I Gränslandet – en resa två länder. Konceptet kommer synas i kommunernas kanaler framöver.